Året var 2013..

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Att ett år kan gå så fort och så långsamt på samma gång. Det här var året som jag tog ett stort beslut som gjorde att jag började på något nytt. Från att ha jobbat i klädbutik tog jag steget att börja plugga. Våren, våren var den bästa tiden och den värsta, som byggde upp till en av de bästa somrar jag haft. Jag ville aldrig att den skulle ta slut. Hösten kom och mörkret med den. Ännu är vintern inte riktigt här. Jag har fått flera nya vänner det här året men jag har också förlorat några. Jag har fått ta hand om en katt, min lilla bebis. Jag har flyttat två gånger och bott i tre lägenheter. Jag har dansat så att fötterna blöder. Jag har sett Paris. Jag har pluggat på tåget på väg till skolan. Jag har varit på tre bröllop. Jag har lärt känna en massa nya människor som jag är så glad att få ha i mitt liv. Jag har glatt mig åt livet och jag har även velat krypa under täcket och inte gå upp. Men jag klarade det här året med och det blev banne mig bättre än det förra. Jag har slitit, jobbat, kämpat och lekt. Att ett år kan gå så fort och samtidigt så långsamt. Nu satsar vi på 2014. Välkommen hit! 
 
 
 
Gott Nytt År, kära ni!
 
 
 
 
Translation: A year is a long time but also a short. This year al lot has happend. I took a chance to do something new. I got new friends and I lost some. I danced. I got a cat. I saw Paris. I have studied on the train to school. I've been to three weddings. I have met people that I'm so glad that I've met. I've been happy and I've been sad. But I made it through. A year is a long time but also a short. Let's try 2014. Happy New Year!
 

Instagramveckan. Från födelsedagsmys och jul till en årssammanfattning.

 
 
 
 
Dags för de senaste två veckornas instagramflöde. Har liksom inte hunnit med. Är som sagt tillbaka i Stockholm för att plugga men känner mig sjuk igen så jag ligger mest nerbäddad med en kopp te i handen. Ja ja. Vill ni följa mig på instagram är mitt namn @elsalisalarson även där. Vi kikar:
 
 
Firade Carrå dagen efter hennes födelsedag och hittade en Grumpy Cat, vintage style på Old Touch. 
 
Fröken själv i egen hög person. 
 
Målade mina naglar i 40-tals manikyr med mitt nya nagellack från Essie. 
 
Sen taggade jag för att gå på swingmusikal med finaste Lisen efter en lång fika med en barndomsvän jag itne sett på kanske 12 år.
 
A Christmas Puzzle på Södra Teatern. 
 
Lämnade sen granen, julgrisen och Stockholm och for hemåt slätten.  
 
Hittade en egen Grumpy Cat hemma. Vi kallar honom mest för farfar. 
 
Äntligen fick jag gosa med Kerstin igen.
 
Blev utmanad att berätta 20 saker om mig själv. De kommer här för de som inte har instagram:
 
 1. Jag heter egentligen Elsa Maria Axelsson och inte Elsa Lisa Larson.
2. Jag läser till journalist men har bara läst historia i ett år nu.
3. Älskar att dansa Lindy hop.
4. Älskar musik.
5. Skriver egen musik när jag får inspiration.
6. Älskar klänningar, särskilt de från 40- och 50-talet.
7. Är en crazy catlady.
8. Har över 70 klänningar, tror jag.
9. Älskar tantgodis som Bridge och Marianne.
10. Har en katt som heter Kerstin.
11. Jobbar extra på#vintagefabriken ibland när de behöver hjälp.
12. Jag är yngst i familjen och har två äldre bröder.
13. Jag är bloggare.
14. Kommer ifrån en liten by mellan Norrköping och Linköping. Utanför byn tillochmed.
15. Jag älskar färgen vinröd.
16. Bor i Stockholm tillsammans med Caroline.
17. Min favoritbutik heter Old Touch.
18. Jag tittar på film för att slappna av.
19. Jag gör oftast alldeles för mycket saker på en gång så att jag tillslut inte orkar något. Men roligt är det.
20. Tycker om att baka men gör det alldeles för sällan.
 
 
Och till slut kom Kerstin och la sig i knät. Lyckan!!
 
Ingen snö ute men köpte mig rosor som tröst
 
Pysslade egna snöflingor när det inte fanns några ute. 
 
Hängde sen upp dem i fönstret. 
 
Dan före dopparedan och Kerstin försöker öppna paketet en dag för tidigt. 
 
En selfie från julafton.
 
Granen min som Kerstin välte tillslut. 
 
Jultraditionen, att somna till Kalle Anka. 
 
Mina två fina kusinbarn kollade mer på tvn istället för att sova men de var helt klart tvungna att göra likadant.  
 
Tillslut kom även tomten till oss. 
 
Jag och Ingrid önskar God Jul. 
 
Karl-Bertil kan helt klart bästa partytricket. 
 
Lite skäms jag allt för detta. Mammas docka som jag och min bror klippte av håret på när vi var små. Stackars, så ful hon är. 
 
Gjorde sen en video på de fem mest gillade bilderna från året som gott. Tack så mycket för det här året! 
 
 
Translation: My two latest weeks through instagram. If you want to follow me there my name is @elsalisalarson. From birthdaycelabrations and Christmas to summon the year. 
 
 

En dag för min kära

 
 
Innan vi for till våra respektive hem över jul så hade jag och Caroline en mysdag för att fira hennes födelsedag. Eftersom vi båda jobbade på själva dagen så hann vi bara med en fika på kvällen och jag tyckte att Carrå förtjänade en heldag. Dock blev planeringen lite fail då jag hade räknat med snö men det blev en myseftermiddag på stan då vi hann med Pärlans konfektyr, där Carrå aldrig varit, Lisa Larsson second hand och Old Touch. 
 
 
 
 
Caroline var fin i sin nya kavaj som hon fått av sin styvmormor i födelsedagspresent. Hon matchade inredningen perfekt på Pärlans. Vi satt och mumsade på kolor i en stund innan vi gick vidare. 
 
På Old Touch hittade vi denna krabat. Ju längre man tittade, ju mer skrattade man. Grumpy Cat, vintage style. 
 
Fin eftermiddag i alla fall. Så jag fick fira min kära litegrann i alla fall. 
 
 
 
 
 
Translation: A few days before we went back to our families over Christmas I decided to celabrate Carolines birthday. We had a lovley afternoon visiting Pärlans konfektyr, Lisa Larsson Second Hand and Old Touch. 
 

Making candy is for us.

 
 
Varje år några dagar innan jul träffas min familj och en annan familj för att göra julgodis. I år var alla med, alla barn och alla respektive. Den här familjen har vi alltid varit på semestrar med och dottern i den andra familjen, Karin, och jag går way back. Det var hennes bröllop som jag bland annat var på i somras. I alla fall är det en tradition att göra julgodis tillsammans. Det kan se ut såhär:
 
 
Jag har precis gjort klart en sats med ljusa Rocky Road som ska skäras upp. Fantastiskt goda. 
 
Min far är som vanligt igång med Mozartkulorna. 
 
Mor och extramor Agneta har koll på knäck och kola. 
 
Andra vilar sig mest som min bror och hans sambo. 
 
Moa och Karin har också gjort Rocky Road och ska skära upp det.
 
Dessa två står mest och kollar sportresultat på mobilen och provsmakar allt, eller leker, matar de barn som var med som jag såklart inte hann fånga på bild. 
 
Karin, min närmsta barndomsvän som känt mig sen jag föddes, och hennes man Christoffer. Jag tror minsann att han undrar vem han har gift sig med. Jag vet att hon alltid gör såhär på kort. 
 
Kanske var det på grund av det här som det ändå blev dem ;).  
 
Tillslut orkade vi inte mer, knäcken och allt övrigt godis packades ner och lades i burkar. Vi åstadkom ändå lite mer än jag trodde men mest var det trevligt att prata med alla som man inte sett på flera månader. Fint med vänner som man har kvar hela livet och alltid kan göra julgodis med varje jul. 
 
 
 
 
Translation: Every year a few days before Christmas Eve we meet upp with a family we've known forever. The youngest in that family is Karin and she is my closest friend from my childhood. Our family and the other family have always gone for vacations together and so on. En every year we do CHristmas candy together. This year, everybody was home. All children and all husbands, wifes, girlfriends and their children. It was a lovely evening with some candy making and a lot of talking. 
 
 

God fortsättning, kära läsare!

 
 
Nu är ju julen förbi men man kan önska god fortsättning innan man ställer om till gott nytt år. En liten julhälsning från mig alltså. Är tillbaka i Stockholm nu efter en veckas lugn på landet. Skulle behövt stanna minst två veckor till för att vila upp mig. Ja ja, tillbaka till verkligheten. Och god fortsättning till er!!
 
 
 
Såhär såg jag ut på julafton. Klänningen är från Fiffi's Vintage och den sitter som en smäck. Den gick till och med att springa runt och leka i hela dagen med mina fina kusinbarn. Hoppas ni haft en fin jul, kära ni! Tack för att ni finns! 
 
 
 
 
Translation: I want to wish you a Merry Christmas a few days late. This is how I was dressed on Christmas Eve. A dress from Fiffi's Vintage. I could even play with my small nieces in it. Hope you've hade a wonderful Christmas! Thank you for this year!
 
 

När min sötnos fyllde tjugo.

 
 
För ca två veckor sen fyllde in roomie Caroline år. Hon fyllde hela tjugo år så det skulle firas. Jag bakade kakor och en gigantisk saffranskrans. Carrå gjorde knäck. Sen firade vi och fikade tills vi storknade. Gästerna fick till och med fika med sig hem. En mysig födelsedagskväll helt enkelt. 
 
 
 
 
 
 
Translation: Almost two weeks ago it was my darling Carolines birthday. She turned twenty and that needed to be celebrated. I baked some cakes and a saffron wreath. Carrå made toffees. Then we celebrated and ate cakes until we couldn't eat any more. The guests hade to take some of the cakes home with them. A lovely evening. 
 
 
 

Lucka 24: Berätta om en gång när du kände dig älskad.

 
 
 
God jul! 
Sista luckan i Emily Dahls "Berätta om"-julkalender. Berätta om en gång när du kände dig älskad. 
 
 
 
Mina vänner värderar jag högst av allt just nu. De är min familj på sätt och vis och jag känner mig ofta älskad i deras sällskap. Jag minns i höstas någon gång när jag hade träffat en av mina närmsta vänner, en av dem jag ofta ringer när jag känner mig ensam, som jag pratade om igår. Vi gick mot där vi bor, för vi bor på samma ställe fast olika hus, och pratade. När vi skulle skiljas åt fick jag en kram som vanligt och sen började vi gå åt varsitt håll. Då vände hon sig om och ropade mitt namn. Jag vände mig om och så ropar hon: 
-Jag älskar dig! 
För mig är de orden något som jag tycker är svåra att säga men när jag hörde det från henne blev jag tårögd och glad och kände att jag var tvungen att svara: jag älskar dig också! På vägen hem gick jag och log och tänkte att jag har det bra som har just en sådan vän. Just i det tillfället kände jag att jag var älskad. 
 
 

8. Berätta om ett klädesplagg som du minns från din barndom.

9. Berätta om din stil nära du var femton år.

10. Berätta om någonting som du tycker är alldeles särskilt vackert.

11. Berätta om det fulaste du vet.

12. Berätta om musik som inspirerar dig.

13. Berätta om ett minne från din barndom.

14. Berätta om din stil för ett år sedan.

15. Berätta om din favoritmaträtt.

16. Berätta om det bästa köpet i ditt liv.

17. Berätta om hur du skulle vilja se ut om du fick drömma.

18. Berätta om en ikonisk/historisk person som inspirerar dig.

19. Berätta om ett foto som berör dig.

20. Berätta om din student.

21. Berätta om vad ‘mode’ betyder för dig.

22. Berätta om det du tycker är vackrast hos dig själv.

23. Berätta om en gång när du kände dig ensam.

 

 

Translation: Part twenty-four in the Chstimas calendar by Emily Dahl. A time when you felt loved. I value my friends very much and one time when I was walking with my dear friend and we said goodbye. We parted but she shouted: I love you. I have trouble telling that to people but then I felt I just had to answer back, I love you too. When I walked home the last bit I couldn't stop smiling because I felt so loved. 


Lucka 23: Berätta om en gång när du kände dig ensam.

 
 
Dags för lucka tjugotre och äntligen är jag ifatt i denna julkalender av Emily. Berätta om en gång när du kände dig ensam. 
 
 
 
Jag är som man säger en orolig själ och en känslomänniska. Därav känner jag mig ofta väldigt ensam, och många gånger helt utan anledning. Jag försöker såklart att jobba på det här och göra vad jag kan för att jag inte ska tänka de där ensamhetstankarna men ibland så går de inte att hejda. Samtidigt kan jag tycka att det är skönt med egentid där jag får vara bara för mig själv. Att gå promenader själv, eller gå på stan, eller ibland bara sitta hemma och kika på en film. Det gör jag oftast bäst själv och trivs bra med det. Men när det kommer till vissa dagar när jag inte vill vara själv eller när jag känner av att jag inte är välkommen någonstans, då blir ensamheten som värst. En gång som jag minns väldigt tydligt var under mitt andra år i Stockholm. Då bodde jag själv i en studentlägenhet och gick på en folkhögskola. Det året var ett väldigt ensamt år. Jag minns att jag sa till mina vänner att jag var rädd för ensamheten. Jag kunde vakna en morgon och känna mig så ensam så att jag inte ville gå upp ur sängen och ta mig till skolan. Nu var det längesen det var så för jag har jobbat på att vara med mig själv de senaste åren men ibland så kommer tankarna tillbaka. Kan tänka mig att det är något jag får leva med mer eller mindre. Det är mina hjärnspöken från tonåren som kommer tillbaka, den där känslan av att inte ha någon i skolan, den sitter i. Det bästa man kan göra när man känner sig ensam eller ledsen, det är ju faktiskt att ringa någon man tycker om. Det brukar jag göra. Kommer en tanke om ensamhet tar jag oftast upp telefonen, slår en pling till en vän och berättar hur jag mår. Sen kanske vi börjar prata om något helt annat och vips så är ensamhetskänslan borta. 
 
 
 

8. Berätta om ett klädesplagg som du minns från din barndom.

9. Berätta om din stil nära du var femton år.

10. Berätta om någonting som du tycker är alldeles särskilt vackert.

11. Berätta om det fulaste du vet.

12. Berätta om musik som inspirerar dig.

13. Berätta om ett minne från din barndom.

14. Berätta om din stil för ett år sedan.

15. Berätta om din favoritmaträtt.

16. Berätta om det bästa köpet i ditt liv.

17. Berätta om hur du skulle vilja se ut om du fick drömma.

18. Berätta om en ikonisk/historisk person som inspirerar dig.

19. Berätta om ett foto som berör dig.

20. Berätta om din student.

21. Berätta om vad ‘mode’ betyder för dig.

22. Berätta om det du tycker är vackrast hos dig själv.

 

Nästa:

24. Berätta om en gång när du kände dig älskad.

 
 
Translation: Part twety-three in the Christmas calendar by Emily. Once when you felt lonely. I am a person with a lot of feelings and I am often worried about things. I can often feel lonely but I have worked on it these past years. One time I remember was my second year in Stockholm. I lived by myself in a small apartment and some days when I woke up I felt so alone so I wouldn't go to school that day. Now it's not so bad. It's just my ghosts from my youth. Nowdays I often call a friend when I get those feelings. we maybe talk about something else and then suddenly the feeling of lonelyness is gone. 
 
 
 
 

Let it snow, let it snow, let it snow.

 
 
Dan före dopparedan. Då är det dags för lite julpyssel. Jag tänkte att eftersom jag inte har någon snö utanför fönstret så får jag ta saken i egna händer och göra egen snö. Fast inomhus. 
 
Det som behövs är ett gäng små spetsdukar i olika formar och storlekar. 
 
Nästa steg är att koka upp sockerlag, alltså lika mängd socker som vatten. Jag använde ungefär 6 dl av varje. Man kokar upp det tills vattnet blir klart. Sen är det bara att doppa alla dukar i sockerlagen och låta det sippra in i dem. Efter det tog jag upp dem, kramade ur dem något när de svalnat litegrann. och sen la jag dem på några kökhanddukar för att torka. Plattade till dem så att de såg ut som jag ville ha dem och la en handduk över. Sen lät jag det torka i ett dygn ungefär. 
 
 
Sen var det bara att leta fram en sytråd och hänga upp dem i olika längder efter behag. 
 
 
Visst blir det fint? Lätt som en plätt och man får i alla fall lite snö på jul. 
 
 
 
Translation: A bit DIY this day before Christmas Eve. When you don't have snow outside let's make some for inside. Take some small lace cloths and put them in upboiled water with the exact amount with sugar in it. I had six dl water and six dl sugar. Boil it up until the water gets clear. Then you but the cloths in the water, let it soak in for a bit. Then I took it up, let it cool of and then squeezed out the water. After that I put them on some kitchen towels, made them lie flat and then let them dry for about 24 hours. Then you just put them up with a thread however you want it. Doesn't it look nice?
 
 

Lucka 22: Berätta om det du tycker är vackrast hos dig själv.

 
 
 
Så var det lucka tjugotvå i Emilys julkalender. Berätta om det du tycker är vackrast hos dig själv. 
 
 
 
 
Det finns mycket som jag gillar med mig. Vissa dagar kommer jag på det lättare medan andra glömmer jag det totalt. Men jag tycker verkligen om hur jag ser ut. Det har tagit ganska många år för mig att acceptera det (tyvärr) eftersom jag under barndomen blev mobbad för just hur jag såg ut. Jag tänker, varför bara räkna upp en grej man tycker om, jag vill räkna upp flera. Först och främst har jag alltid gillat mina ögon. De är stora, grönblågrå och jag har självböjda långa ögonfransar (har aldrig använt en ögonfransböjare i hela mitt liv). Det var de som jag alltid sa när jag skulle säga något fint med mig. Mina ögon, eller mina ögonfransar. Sen gillar jag min midja som går in sådär så att det passar i de flesta klänningar från de årtal jag gillar. Mitt hår kan vara jättefint när jag har en bra hårdag och det faller som jag vill. Mitt leende tycker jag verkligen om. Det är det jag har haft mest komplex för eftersom jag tidigare har haft tandställning, överbett och alldeles för många tänder för min lilla mun. Tycker om min längd också. Jag är sådär precis lagom lång. Måste jag välja något blir det nog ögonen eller leendet. Särskilt de två tillsammans. Det är det vackraste, ett par leende ögon och en leende mun. 
 
 

8. Berätta om ett klädesplagg som du minns från din barndom.

9. Berätta om din stil nära du var femton år.

10. Berätta om någonting som du tycker är alldeles särskilt vackert.

11. Berätta om det fulaste du vet.

12. Berätta om musik som inspirerar dig.

13. Berätta om ett minne från din barndom.

14. Berätta om din stil för ett år sedan.

15. Berätta om din favoritmaträtt.

16. Berätta om det bästa köpet i ditt liv.

17. Berätta om hur du skulle vilja se ut om du fick drömma.

18. Berätta om en ikonisk/historisk person som inspirerar dig.

19. Berätta om ett foto som berör dig.

20. Berätta om din student.

21. Berätta om vad ‘mode’ betyder för dig.

 

Nästa:

23. Berätta om en gång när du kände dig ensam.

 

Sedan:

24. Berätta om en gång när du kände dig älskad.

 

 

Translation: Part twenty-two in Emily's Christmas calendar. What you think is most beautiful about yourself. A lot of things actually. Mostly my eyes I think, They are big and I have long eyelashes. But I like my waist aswell, and my mouth when I smile, I like my hair and my length. Am I just allowed to choose one I would say my eyes or the smile. Maybe a combination of both!

 

Lucka 21: Berätta om vad ‘mode’ betyder för dig.

 
 
Del tjugotre i eminenta Emilys "Berätta om"-julkalender. Berätta om vad ‘mode’ betyder för dig.
 
 
 
 
Mode kan vara så mycket. Allt från att skrivas om i tidningar, vad kändisar har på sig, vad som "är på modet" och så vidare. Mode är något under förändring hela tiden, något som ändras med tiden. Men det är också något som är återkommande. Många säger att mode är det som är det som är modernt just nu men jag tycker att eftersom vi alltid influeras av allting så är det något individuellt. Det jag tycker är mitt mode, kanske inte är ditt. Jag inspireras mycket av 40- och 50-talets mode och det är ju precis samma sak som om någon skulle influeras av det som står i dagens modemagasin. Vissa tycker säkert inte att jag klär mig modernt. Och nej, det håller jag med om, men behöver det vara modernt för att vara mode? Man kan väl få klä sig som man vill, där man känner sig hemma och det blir ens egna mode. Sen är det ju fantastiskt med alla designers som finns och hur knäppa och vackra saker de skapar. Men jag håller på att man ska finna sitt eget mode, det man själv inspireras av. Är det det man läser om i årets modemagasin vad som gäller till våren eller är det att man inspireras av modevågen i mitten av 1900-talet så ska det inte spela någon roll. Bara det är mode för dig. 
 
 
Bilderna är hämtade från min Pinterest
 
 

Nästa:

22. Berätta om det du tycker är vackrast hos dig själv.

 

Sedan:

23 Berätta om en gång när du kände dig ensam.

24. Berätta om en gång när du kände dig älskad.

 

 

Translation: Part twenty-one in this years Christmas calendar by Emily Dahl. What fashion is to you. Many things I would say. It's always changing. But foremost it's something you want it to be. It's individual and you can choose to be inspired by all sorts of fashion. If it's a new fashion magazine or the fashion of the 40s and 50s. It doesn't matter. As long as it is your choise. 


Lucka 20: Berätta om din student.

 
 
Snart är jag äntligen ifatt. Dags för lucka tjugo i årets julkalender av Emily Dahl. Berätta om din student. 
 
 
Okej, låt mig tänka. Det är alltså 6 1/2 år sen som jag tog studenten. Tiden går fort. Då var jag bara en liten fis som inte visste någonting om livet. Men det var den största dagen i mitt liv dittills. De tre åren på gymnasiet var till ända och jag skulle bli vuxen nu, på riktigt. Veckan innan studenten var full av lek, tävlingar och lådbilsrace. Min klass kom trea men vi jublade som om vi kom först till de andras förtret. Vi var ju den klassen som de andra ville försöka mobba ut, vi var esteterna som sjöng och skrålade i korridorerna. Säkert mycket irriterande för de andra eleverna men de insåg att vi var lite bättre än dem ;).
 
Sen var dagen där, den vi väntat på. Upp tidigt för att göra sig i ordning och sedan åka in till stan för att fotograferas och äta champagnefrukost. Klänningen jag hade på mig var sydd av min mamma efter min beställning, skorna hade jag hittat i ren tur någon vecka innan. Det var ett vitt hav av studentmössor i hela trädgårdsföreningen. Sen vandrade vi lätt berusade, fyllda av champagne och jordgubbar, mot skolan för en riktig frukost och så en massa tal av rektor och lärare. Och så lite samtal med mentorerna såklart. Efter det, ut på trappan sjunga studentsången och leta upp familjen och skylten. Allt i en enda dimma av lycka och eufori. Upp på ett traktorflak för att cruisa runt i staden och skrika och skråla. För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, för vi har tagit studeeeenteen!! Hemåt efter det för gäster, mat och tårta. Allt i ett enda virravarr. Så var det dags att åka in till staden igen för att äta en sista middag med klassen för att sedan gå ut och dansa hela natten. Dagen gick både fort och långsamt på en gång. Jag vet att jag tidigare i ett inlägg om färska hallon berättade om en kille som jag var förälskad i, kär i till och med. Det var på studentnatten som jag väntade på att han skulle ringa och jag ringde honom som en tok. När vi väl sågs där in på småtimmarna kysste han mig och sen berättade han att han fortfarande hade känslor för en annan och att vi borde träffats för ett halvår sen. Jag var okej med det. Det kändes bra. Då. Det skulle ju ändå inte bli något mellan oss. Jag åkte sedan hem och såg solen stiga i öst innan jag somnade med ett leende på läpparna. Jag var fri, och världen låg framför mig. 
 
 

Nästa:

21. Berätta om vad ‘mode’ betyder för dig.

 

Sedan:

22. Berätta om det du tycker är vackrast hos dig själv.

23 Berätta om en gång när du kände dig ensam.

 
 
 
 
Translation: Part twenty in this years Christmas calendar by Emily Dahl. Your graduation day. A day mixed with euphoria and joy. It started with strawberries and Champagne and ended with a goodbye-kiss and a sunrise before I closed my eyes. I was free, and the world lay before me.
 
 
 
 

En kväll på Intiman.

 
 
Förra torsdagen blev jag medbjuden av Miriam att följa med till Intiman vid Odenplan för att kika på kostymförrådet till pjäsen De 39 stegen. Det blev en lyckad kväll med en härlig föreställning och trevliga skådisar. Den första vi möttes av när vi kom var Cecilia Forss som hälsade på oss hjärtligt och var hur trevlig som helst. 
 
Vi blev rundvisade av kostymören som visade den här inspirationsboarden som är bilder från förr och hennes inspiration till de många rollerna i pjäsen. 
 
 
Sen gick vi till sminklogen och kikade på perukerna som skulle användas. 
 
Så fick vi tjuvkika på när Cissi blev fixat inför föreställningen. 
 
Rundturen fortsatte bakom kulisserna. Ett par skor med ditlimmade strumpor. Praktiskt ska det ju vara. 
 
Karoline fotade ut på scenen. 
 
 
Lite snygg rekvisita.
 
 
Tänk att få stå på scen och blicka ut över denna vy. Så himla fin teater! 
 
Mer rekvisita på scen. 
 
Fina Karoline
 
Hela gänget som var med. Miriam, Karoline, Johanna och Caroline
 
Jag och Miriam försöker se så naturliga ut. Det lyckas ju bra. 
 
 
Och så två bilder på mig från kvällen. 
 
Bakom kulisserna fanns även dessa gamla rep från när teatern byggdes. Drog man i ett kom en ny kuliss ner. Så himla coolt. 
 
Avslutar detta inlägg med en postiv bonad från bakom kulisserna. Vi gick sedan till Tennstopet för att ta ett glas mousserande innan själva föreställningen. Sen var det dags för föreställning. Det var väldigt bra. De var ju bara fyra skådespelare och hade inte mycket rekvisita men ändå gjorde de det väldigt snyggt. Ibland drogs skämten lite väl långt men de var duktiga och kläderna såg så himla fina ut på scenen. Med andra ord, en mycket fin kväll! 
 
 
Translation: Last thursday I got invited by Miriam to check out behind the scenes on Intiman to the play The 39 steps. A lovely evening and a good show. 
 
 

Lucka 19: Berätta om ett foto som berör dig.

 
 
Dags för lucka nitton i Emilys julkalender. Berätta om ett foto som berör dig. 
 
 
Det finns såklart många foton som berör mig och det här är ett av dem. Det är en fotograf vid namn Helena Blomqvist som tagit bilden och hon har byggt upp djuren själv. Var på utställning på Fotografiska för något år sen då hon ställde ut sin samling. Däribland fanns den här bilden med. Den är så vacker och så tragisk på samma gång. Särskilt eftersom jag i just den perioden då jag var där inte mådda så bra själsligt och kände mig oftast som ett litet barn som sökte efter svar. Det blev på något sätt så tydligt när jag såg dessa bilder på barn och djur i en blandning mellan barndom och ett försök till att vara vuxna. Som om deras trasiga hjärtan längtar efter att få fyllas med kärlek och trygghet. Har gått och tänkt på dessa bilder ganska länge så det var det första jag kom att tänka på när detta tema kom. Det är på något vis trasigheten och den längtan man kan känns när jag ser på den här bilden. Har tagit bilden från min Pinterest
 
 
 
 
Translation: Part nineteen in the christmas calendar by Emily. A picture that touches you. This one by Helena Blomqvist. It's so tragic and beatuiful at the same time and you see those tiny broken hearts who longs for love and security.
 
 
 

Lucka 18: Berätta om en ikonisk/historisk person som inspirerar dig.

 
 
 
Lucka arton i julkalendern av EmilyBerätta om en ikonisk/historisk person som inspirerar dig.
 
 
 
En är ju helt klart Coco Chanel. Hon som skapade en egen stil och fick alla att följa henne. Hon som slopade korsetten och sa att vi ska ha det bekvämt i det vi har på oss. Hon som led men också nådde sina drömmar. En fantastisk kvinna som fick andra kvinnor att slå sig fria. Heja Coco!
 
 
En annan är som jag nämnde i förra inlägget, Audrey Hepburn. Denna magiska stilikon som har varit en förebild för många genom tiden. Hon var smart och verkade helt klart vara en vettig person. Sen hade hon ju himla snygg stil som fick många att hajja till. Efter att ha avslutat sin skådespelarkarriär blev hon UNICEF-ambassadör och reste runt och hjälpte krisdrabbade barn. 
 
Det fick bli dessa stilikoner idag. Finns självklart flera att inspireras av men nu orkar jag inte mer för idag utan tänker sova och bli frisk. Bilderna är tagna från min Pinterest
 
 

Nästa:

19. Berätta om ett foto som berör dig.

 

Sedan:

20. Berätta om din student.

21. Berätta om vad ‘mode’ betyder för dig.

 

 

Translation: Part eighteen in the Christmas calendar by Emily. An iconic/historic figure who inspires you. I have two. It's two style icons today, Coco Chanel and Audrey Hepburn.

 
 
 

Lucka 17: Berätta om hur du skulle vilja se ut om du fick drömma.

 
 
 
Ligger visst lite efter. Åkte på en rejäl förkylning efter helgen och hade en del att göra med skolan och julbestyr. Det var visst livet som kom emellan. Nu har jag äntligen landat hemma hos mor och far och katterna och ligger i sängen i mitt flickrum och kurerar mig genom att kolla på Harry Potter och gosa med kissarna. Så jag tänkte i alal fall att vi ska fortsätta resan genom Emilys "Berätta om"-julkalender. Dags för lucka sjutton, en något försenad en. Berätta om hur du skulle vilja se ut om du fick drömma.
 
 
 
 
Alltså, jag är väldigt nöjd med hur jag ser ut just nu. Sen kanske det inte alltid kommer vara så och man har ju sina perioder ibland då man verkligen känner sig ful i allt man tar på sig, för så kan jag verkligen tycka att det känns ibland. Men utseendet är jag nöjd med. Men klart man kan drömma. Tycker ju absolut att Loretta Young är fantastiskt vacker som jag skrev om för ett tag sen som en av mina stora stilförebilder.
 
 
 
Sen är ju Vivian Leigh stunning. 
 
Om jag skulle vara blond skulle jag vilja se ut såhär. 
 
 
 
 
 
 
 
Men helst skulle jag nog vilja se ut som Audrey Hepburn. Så himla vacker och en riktig stilikon. Alltid lika vacker och strålande. Det är om vi pratar drömmar alltså. Bilderna är hämtade från min Pinterest.
 
 

Nästa:

18. Berätta om en ikonisk/historisk person som inspirerar dig.

 

Sedan:

19. Berätta om ett foto som berör dig.

20. Berätta om din student.

 

Translation: Part seventeen in Emilys Christmas calendar. How you would like to look if you were dreaming. Maybe like Loretta Young, Vivian Leigh or Marilyn Monroe. Or maybe like my biggest icon in style Audrey Hepburn.  

 


Lucka 16: Berätta om det bästa köpet i ditt liv.

 
 
Lucka sexton i Emilys julkalender. Berätta om det bästa köpet i ditt liv. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tycker att den här frågan är ganska svår. Jag kommer liksom inte på något bra. Jag har inte köpt någon fantastisk lägenhet, och min katt var helt gratis annars hade jag sagt henne. Klänningar känns lite konstigt att säga för jag har ingen som jag anser är det bästa köpet. Jovisst, man skulle kunna säga en mobiltelefon för att den är svår att leva utan men det känns inte heller rätt. Så vad kan då vara mitt bästa köp? Kameran är ju absolut viktig och den har jag verkligen använt men det känns också märkligt att säga. Man vill ju att det ska vara något speciellt som betytt någonting och är långvarigt men jag kommer inte på något. Får i brist på annat säga mitt sminkbord. Det är så fantastiskt vackert. Jag sitter vid det varje morgon när jag gör mig i ordning och den är verkligen praktisk. Billig var den också för en så fin sak. Men bästa köpet, nja. Men jo, vi får säga det. Mitt sminkbord. 
 
 
 
 
Translation: Part sixteen in the Chistmas calendar by Emily. The best buy you ever made. A tricky one. Don't have a good answer. But maybe my dressing table. Maybe.
 

Lucka 15: Berätta om din favoritmaträtt.

 
 
Dags för lucka femton i "Berätta om"-kalendern som Emily skapat. Berätta om din favoritmaträtt.
 
 
 
Jag har egentligen två maträtter som är mina storfavoriter just nu. Men jag hade bara bilder på den ena så då får det bli den. Hittade receptet i en Ica-tidning i våras någon gång och det var bland det godaste jag ätit. Advokadosoppa och lax kryddat med chili. En fräsch maträtt som är så sjukt lätt att göra och väldigt väldigt god. Har skrivit receptet här. Annars är min andra storfavorit färskpasta och laxsås med lime. Det är typ den maträtt jag gör mest tror jag. Så egentligen skulle vi kunna säga att lax överhuvudtaget är min absoluta favoritingrediens i mina bästa maträtter. Lätt att göra och himla gott alltså. Tjing!
 
 
 
 
Translation: Part fifteen in the Christmas calendar by Emily. Your favorite meal. Avocado soup with chili salmon. You find the recipe here
 
 
 
 

Instagramveckan. Från kolor till någons födelsedag.

 
Dags för veckans instagram. Heter som vanligt @elsalisalarson. Vi kikar: 
 
Åkte till Pärlans för att köpa lite kolor...
 
...tillsammans med den här tösabiten som jag sedan tog en fika med. 
 
Hittade en snygg anteckningsbok på Pocketshop och jag undrar om min kusin Emma Smith har en diamant hemma. 
 
Fick komma på visning av klädförrådet på Intiman vid Odenplan. 
 
Där fanns det sådana här frisyrer. 
 
Och lite andra förnödenheter. 
 
Visdomsord på Intiman. 
 
Dags för föreställning. 
 
De 39 stegen med Morgan Alling, Cecilia Forss, Robin Stegmar och Peter Dalle. 
 
Fick en riktigt bra bild på dessa två. 
 
Mina nya anteckningsböcker som jag köpt på Papercut. 
 
Lisen kom och hälsade på och vi åkte och svängde våra lurviga. 
 
Dansuppvisning med min dansgrupp Chicago Lindy Hopers.  
 
Julmarknad i Kransen en regning söndag. 
 
Och så mitt fina födelsedagsbarn som fyllde 20 år. 
 
 
Det var min vecka det. Stressig men mycket skoj. Hur har ni haft det? 
 
 
 
 
Translation: My week through instagram. If you want to follow me my name is @elsalisalarson as always. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucka 14: Berätta om din stil för ett år sedan.

 
Dags för en försenad lucka fjorton i Emily Dahls "Berätta om"-kalender. Berätta om din stil för ett år sedan. 
 
 
 
 
 
 
 
Egentligen har stilen inte ändras så himla mycket eftersom jag använder alla dessa plagg fortfarande. Den stora förändringen är väl att jag har andra glasögon och brukar göra fler frisyrer i håret än den jag alltid hade då. För ett år sen hade jag precis börjat hitta min stil mer ordentligt och jag hade hittat fantastiska klänningar som jag drivdes i och kändes som jag. Som sagt, kommer inte på så mycket att säga. Bilderna får tala för sig själva. 
 
 
 
 
 
Translation: Part fourteen in the Christmas calendar by Emily Dahl. Your style one year ago. Not much have changed maybe just the glasses. 
 
 
 
 

Lucka 13: Berätta om ett minne från din uppväxt.

 
 
 
Så var det luciadagen och dags för lucka tretton i Emilys "Berätta om"-kalender. Berätta om ett minne från din uppväxt.
 
 
 
 
Svårt att bara ta ett minne men kan berätta om några tillfällen som var vanligt förekommande. Det börjar egentligen med en alldeles speciell garderob. Ingången var genom min brors rum och i den garderoben som var en walk in closet fanns allt man kunde tänka sig. Dels hade mamma och pappa kläder där men där fanns även en låda med kläder att klä ut sig i, vilket vi gjorde ofta. Och så fanns det en massa leksaker så som lego eller så och en massa massa gosedjur. Plus en hel del stora och små kuddar från en gammal soffa som mamma och pappa haft. I den garderoben hände magiska saker. Där lekte jag ofta med mina vänner och vi klädde ut oss och lekte bland alla gömmor. Ibland var garderoben en husbil där min vän Lydia körde och jag fixade motorn. Ibland var det bara ett gömställe undan hemska tanter, så som tant Agatha (påhittad såklart). Ofta lekte jag och min bror där. Det är två år mellan oss och vi följdes åt ganska ofta i det vi gjorde och lekte en hel del när det inte fanns någon annan man kunde leka med. Vi kunde bygga lego på hans rum till exempel, och kanske bygga en koja i hans säng. Och i garderoben la vi alla gosedjur och kuddar i en hög längst in och valde varsin sida av garderobsväggarna för att se hur långt vi kunde gräva och om vi kunde gräva så långt så att vi möttes på mitten längst in. Vi grävde alltså ut alla sjur och kuddar och kastade upp dem högst upp i högen. Och så in igen i sin lilla gång för att gräva vidare. Ibland rasade allt såklart och man satt fast bland alla mjuka djur. Kommer faktiskt inte ihåg om vi någonsin lyckades att nå varandra där längst in, eftersom det alltid rasade. Detta var i alla fall en vanligt förekommande lek hos oss. Och vi skrattade och hjälpte varandra att gräva på våra olika sidor. Efteråt när man väl kommit ut stod håret åt alla håll och man såg nästan ut som ett litet troll. Det var i alla fall en rolig tid, när garderoben var så magisk som bara en garderob kan vara. Tror nästan att alla mina vänner som jag umgicks med under min uppväxt någon gång har befunnit sig i den garderoben. Den bästa garderoben som finns. 
 
 

Nästa:

14. Berätta om din stil för ett år sedan.

 

Sedan:

15. Berätta om din favoritmaträtt.

16. Berätta om det bästa köpet i ditt liv.

 
 
 
Translation: Part thirteen in the Christmas calender by Emily. A memory from your childhood. A magical closet with a lot of things in it. There you can be what you want and you can play what you want. Play that it is a caravanette or hide from evil old ladies. The best thing was when me and my brother lay all cuddly toys and pillows in there in a mess and tried to dig it out and meet in the middle far in. It was a magical closet. The best closet. 
 
 
 
 
 
 

Julmarknad på Skansen.

 
Förra helgen, eller åtminstone fredag till lördag, var min mamma här. Jag tänkte att vi skulle göra det lite juligt så vi bakade lussebullar på fredagen och på lördagen tog vi oss till Skansens julmarknad. Snön hade lagt sig på marken dagen innan och man hade en hel del julfeeling. 
 
 
Det var allstå jag och mamma...
 
...och så den här tösabiten!
 
Jag gick ganska direkt mot det som var stickat. 
 
Vyn var underbar med all snö och tjärvar med mat till fåglarna.  
 
Jag köpte mig ett par vantar, ett par riktiga lovika-vantar. 
 
På håll hördes ringdans och alldeles i närheten sjöng en kör vackra julsånger. 
 
 
Jag och mor var taggade. 
 
Hittade en fantastisk telefonkiosk. 
 
Sen sa jag och mamma adjö till denna tös för att åka till min dansträning. Helt klart en fin dag med mycket julfeeling. 
 
Tjing! 
 
 
 
Translation: Last friday and saturday my mom came to visit. We baked and on saturday morning we went to Skansen for a Christmas fair with Caroline. It was a lot of Christmas feeling with all the snow and Christmas choirs. 
 
 

Lucka 12: Berätta om musik som inspirerar dig.

 
 
Så var det lucka tolv i Emilys "Berätta om"-kalender. Berätta om musik som inspirerar dig. 
 
 
Precis som jag berättade häromdagen så finns det ingenting som berör så mycket som musik. Det kan vara det vackraste som jag vet och det som man blir både glad och ledsen av. Det finns alltid plats för musik i ens liv. Jag har något för varje tillfälle. Perioder i mitt liv återkopplar jag till musik jag hört just då. Det finns mycket musik som inspirerar och jag har genom mina tre år på folkhögskola, pluggandes musik, fått mycket inspirationskällor. När jag skriver musik inspireras jag mycket av Regina Spektor , Sufjan Stevens eller kanske Lykke Li. Jag gillar det där lite annorlunda och det som rör om i grytan lite. Några exempel på låtar kan vara Samson, Eet eller Complaint Department. Jag inspireras också av måna andra som har någon särkild känsla i det de gör så som Tallest man on earth, James Blake, Matt Corby eller RY X. De som jag blir peppad av och får mig att må bättre många gånger är ju Beyoncé, som bara väller över av girlpower, Veronica Maggio, med sina glada melodier men berättande texter eller Håkan Hellström, som vet hur han ska formulera de rätta orden och tankarna. Låtar som End of time, Hädanefter eller Mitt Gullbergs Kaj Pariadis. De senaste åren har det också blivit en hel del swing i mina lurar. Det är något som alltid får mig på bra humör och man får sån lust att dansa. Django Reinhardts Minor Swing är ju fantastisk. Sen finns det ju de stora jazzladiesen som Monica Z, Ella Fitzgerald och Billie Holiday bland annat som gör någonting med en. Jag menar, att gå genom Stockholm en sommarkväll och lyssna på Sakta vi gå genom stan är ju bland det bästa som finns. Även svenska tongångar som Alice Babs eller kanske Ulla Billquist gör att man bara vill le. Just nu inspireras jag mycket av den här låten av RY X och den här av Matt Corby. Det finns så mycket bra musik att inspireras av. Det här är bara ett axplock av det jag lyssnar på. Länkar till min vackraste låtlista igen här så är det bara att gå in och lyssna på några av mina favoriter. 
 
Tjing! 
 
 

Imorgon:

13. Berätta om ett minne från din uppväxt.

 

Sedan:

14. Berätta om din stil för ett år sedan.

15. Berätta om din favoritmaträtt.

 
 
 
 
 
Translation: Part twelve in Emilys Christmas calender. Music that inspires you. A lot of music actually. But some examples are Regina Spector, Lykke Li, Sufjan Stevens, Håkan Hellström, Veronica Maggio, Beyoncé, Tallest man on earth, Matt Corby, RY X, James Blake, Django Reinhardt, Alice Babs, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Monica Z and Ulla Billquist. And some of the songs I like are called Samson, Eet,Complaint Department,End of time, Hädanefter, Mitt Gullbergs Kaj Pariadis, Minor Swing, Sakta vi gå genom stan, Berlin
and Brother. My playlist from the other day you find here with a few of my favorite and most beautiful songs.
 
 

Lucka 11: Berätta om det fulaste du vet.

 
Ligger visst lite efter men här är i alla fall lucka elva i Emily Dahls julkalender. Berätta om det fulaste du vet. 
 
 
 
 
Något av det finaste jag vet är vänskap. Jag värderar det väldigt högt. Det är något speciellt för mig, något man inte ska förstöra i första taget. Men jag är rädd för ensamhet. Det är bland det värsta jag vet. Känslan av ensamhet i en värld som bara snurrar på. Eftersom jag inte gillar ensamhet och värdesätter vänskaper är en blandning av dessa, när folk beter sig på ett omoget och barnsligt sätt mot sina vänner, det fulaste jag vet. När någon inte är ärlig eller beter sig som om man fortfarande går i lekskolan. När man i ett sammanhang inte känner sig välkommen eller att folk vägrar släppa in en i gruppen. Det behöver faktiskt inte vara så svårt. Man behöver bara vara lite öppen och våga släppa in folk, inte fastna i gamla mönster utan bara vara och se till så att alla känner sig välkomna. Jag har varit i olika sammanhang genom åren och ofta stött på det här. Och även nu när man är vuxen så är det vanligare än man tror. Fick höra av en bekant att hennes vän blev mobbad på sitt jobb, utfryst och åsidosatt. Det är inte okej. Det är det fulaste jag vet. Vi är ju vuxna, ska vi inte bete oss som det också? Vi lever faktiskt bara en gång och då ska man väl se till att göra det bra och ta hand om varandra. 
 
 
 
 
Translation: Part eleven in the Christmas calender by Emily Dahl's. The ugliest thing you know. I lika friendship and don't like lonelyness. But the ugliest thing I know is when people is mean to eachother. When you behave childish and immature towards your friends. 
 

Lucka 10: Berätta om någonting som du tycker är alldeles särskilt vackert.

 
 
 
 
Dags för lucka tio i Emilys "Berätta om"-julkalender. Berätta om någonting som du tycker är alldeles särskilt vackert. 
 
 
 
 
 
 
 
Jag tycker att det finns många väldigt vackra saker i världen. Så som Paris, New York, Gotland, klänningar eller kanske min fina kakburk. Men har tänkt och tänkt på den här luckan och har inte kommit på något som är klockrent vackert, förrän nu precis. Det vackraste jag vet är musik. Det är det som berör mig mest. Det kan vara det jag gråter till, skrattar till. Jag har musik för varje skede i mitt liv. Under de senaste åren har jag samlat på mig en hel del låtar som är så vackra så jag ryser eller gråter en skvätt. Det kan vara just i stunden då jag upptäckte dem eller så kan det vara långt efteråt. I vilket fall som helst så har jag helt enkelt gjort en lista med låtar som jag tycker är lite särskilt vackra. Den hittar ni här. Så istället för att berätta om musiken får ni lyssna och avgöra själva. Det är i alla fall några av de vackraste sånger jag vet. 
 
 
 
 
 
Translation: Part ten in Emily's Christmas calender. Something you think is especially beautiful. Music. You find the list of my favorites here
 
 
 
 

Instagramveckan. Stjärnor, godis och allt där mittemellan.

 
 
 
 
Dags för senaste veckans instagram. Ovm ni vill följa mig heter jag @elsalisalarson precis som här. Vi kikar:
 
Satte upp julstjärnan i fönstret. 
 
Lyssnade på den bästa låten jag vet just nu. 
 
Hittade en ny katt till samlingen. 
 
Bakade lussebullar med mamma. 
 
Gick på julfest. 
 
Åkte på äventyr med den här fröken. 
 
Vi hamnade på Skansens julmarknad. Mycket mys må jag säga. 
 
Sen var det dags för lite söndagsgodis. Mmm..
 
 
Det var min senaste vecka det. Mycket plugg också såklart. Hur har ni haft det? 
 
 
 
Translation: My week through instagram. If you want to follow me my name is @elsalisalarson as here. 
 
 

Lucka 9: Berätta om din stil när du var 15 år.

 
 
Dags för lucka nio i Emilys magiska julkalender. Berätta om din stil när du var 15 år. 
 
 
Stil och stil, vad ska man säga? Året var 2003-2004 och jag gick i nian och skulle precis börja gymnasiet. Äntligen skulle jag få en ny skola med nya vänner. Börja om. Sista året i högstadiet. Elevrådsordförande, försök till att passa in och fortfarande ett huvud kortare än alla andra. Hittar på nya trender med mammas gamla stickade sjal som jag hade varje vinter och nya converseskor och fjällrävenväska. Min bror tyckte att jag redan då försökte passa in på den skolan jag hade sökt till gymnasiet. Och jag kom in och bar min svarta fjällräven och mina beiga converseskor (som jag för övrigt klottrade på i massor) med stolthet första dagen tillsammans med en randig kavaj i sammet. Jag hade också blivit tillräckligt "stor" för att handla jeans på vuxenavdelningen på JC. Mina favoriter var lite stentvättade och för långa så jag hade dem uppvikta. Långa linnen från Gina Tricot var på modet och jag brukade leta igenom mammas gamla smycken för att se vad jag kunde använda. Så småningom byttes allt ut mer och mer då jag hittade mina vänner. Jag blev mer bohemisk i min stil och satsade på manchesterbyxor och mammas gamla 70-talskläder i oranget och brunt. Men innan dess, var jag fortfarande den osäkra femtonåringen, som kom från ett litet ställe där man inte riktigt fick vara annorlunda. Där man förväntades att vara på ett visst sätt och ha en viss typ av klädsel. Vi som inte följde normen, vi var inte riktigt välkomna. Sommaren innan gymnasiet gick jag runt i linne, kortkort jeanskjol och tunna leggings. Då, när jag åkte moppe till jobbet på utomhusbadet. Då, när jag byggde pussel och lyssnade på Caesars Palace. Då, när jag följde med min brorsas fotbollslag till Kroatien. Då, när jag hånglade för första gången med en pojke med nötbruna ögon. Efter det började äventyret, gymnasiet, nya vänner och musiken. Drömmar som jag aldrig satt ord på fick nytt liv och jag fick äntligen stå på en scen och sjunga. Det var ju det jag kunde. Dock tog ibland rädslan att inte passa in överhanden, precis som förut, men det var ändå en nystart och en ny chans. 
 
Mer om när jag var femton hittar ni här
 
 
 
 
Translation: Part nine in the Christmas calender by Emily. My style when I was 15 years old. Not much of a style really. Life was more about insecurity, the first kiss and to fit in. 
 
 

Lucka 8: Berätta om ett klädesplagg som du minns från din barndom.

 
 
 
Dags för den åttonde luckan i Emilys "Berätta om"-julkalender. Berätta om ett klädesplagg du minns från din barndom. 
 
 
 
 
 
Klänningen med stort K. Fjärilsklänningen även kallad. Den var rosa och jag hade den jämt. Från början var den ganska lång men ju mer jag växte blev den kortare och kortare tills den blev som ett längre linne. Men inte stoppade det mig för att ha den. Om somrarna levde jag i den och lekte som en tok. Den följde med på semestrar, den rullade runt i gräset och det var nästan att jag ville sova med den. Den för med sig både glada och mindre glada minnen men det är den jag minns mest av alla mina barndomskläder. Det var en tid av mycket lek och stoj i hus och trädgård, det var också en tid av sjukdom då min mamma låg på sjukhus under en sommar, samma sommar som vi varit på Öland där den också var med. Jag minns pussel ovh spelkvällar i vardagsrummet och gosandet med de katter vi hade då, Brum och Tuff. Fjärilsklänningen, the one and only. 
 
 
Tjing!
 
 

Tidigare:

1. Berätta om din stil.

2. Berätta om vad du har på dig idag.

3. Berätta om vad du önskar dig i julklapp.

4. Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.

5. Berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark.

6. Berätta om en person som inspirerar dig.

7. Berätta om en person som betytt mycket för dig.

 

Imorgon:

9. Berätta om din stil när du var 15 år.

 

Sedan:

10. Berätta om någonting som du tycker är alldeles särskilt vackert.

11. Berätta om det fulaste du vet.

 
 
 
Translation: Part eight in Emily's Christmas calender. A garment you remember form your childhood. The pink dress with a big D. I called it the Butterflydress. I had it every day and all day for some years. Loved it. 

Lucka 7: Berätta om en person som betytt mycket för dig.

 
 
 
Dags för lucka sju i Emilys julkalender med "Berätta om"-tema. Berätta om en person som betytt mycket för dig. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För ungefär exakt fem år sen träffade jag en tjej genom några vänner. Vi klickade direkt genom att vi rådissade den musikern som spelade på det musikcafé vi var på. Sen började vi prata om att vi båda hade katt och att vi hade varsin bror som var född -86 som hette Samuel. Vi var båda sugna på att köpa julpynt och för att ta tag i saken sågs vi veckan efter och letade igenom hela stan efter gran, julkulor och glitter. Några dagar senare bakade vi pepparkakor och jag var hos henne efter mina luciarep för att det var så trevligt och jag orkade inte åka hem. Sen skrålade vi med Mariah Carey i bilen och jag firade nyår i Mariestad av alla ställen. Det var helt enkelt så det började. För fem år sen träffade jag Anna, min bästa vän. Det började som en romans och det sa bara klick. Vi flyttade ihop på våren och hade våra tvister. Ett år senare, när Anna bodde i Oslo och jag kom och hälsade på, det var då vi blev bästa vänner. Vi var oslagbara och gjorde gatorna i Oslo osäkra. När Anna sen flyttade tillbaka till Sverige så ringde vi varje dag i princip. Hon var med mig under de tuffa åren, trots att det dröjde mellan gångerna vi sågs eftersom vi bodde i olika städer så fanns hon alltid ett telefonsamtal bort. Och som hon har skällt på mig ibland, och skrattat med mig tills vi fått ont i magen. Anna kollar hellre på Zlatan och fotboll medan jag vill se en romantisk film. Anna vill ha ljus choklad, jag vill ha mörk. Anna är klädd i rutiga stora skjortor och jag är klädd i vintageklänningar. Vi är sjukt olika, vi två, men på något sätt så är vi samma skrot och korn. Anna, är min bästa vän, som alltid funnits där, vad som än hänt. Hon har betytt så himla mycket för mig de senaste åren och varit mitt stora stöd. Hon är helt enkelt bäst. Så. Det var det jag ville säga. 
 
Vi tar en video på det också. Puss!
 
 

Anna tjugofyra år from Elsa Maria Axelsson on Vimeo.

 
 
 

Tidigare:

1. Berätta om din stil.

2. Berätta om vad du har på dig idag.

3. Berätta om vad du önskar dig i julklapp.

4. Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.

5. Berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark.

6. Berätta om en person som inspirerar dig.

 

Imorgon:

8. Berätta om ett klädesplagg som du minns från din barndom.

 

Sedan:

9. Berätta om din stil när du var 15 år.

10. Berätta om någonting som du tycker är alldeles särskilt vackert.

 

 

Translation: Part seven in the Christmas calender by Emily. A person that matters a lot to you. My best friend Anna. We are so different but we are jet the same.


Lucka 6: Berätta om en person som inspirerar dig.

 

 

Dags för lucka 6 i Emilys "Berätta om"-julkalender. Berätta om en person som inspirerar dig. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Just nu inspireras jag mycket av den här vackra damen. Loretta Young. Har fått höra att jag är lik henne. Det vet jag inte riktigt om jag är men hon är strålande vacker och vem blir inte glad av att höra det? Hennes hår är helt makalöst och det är nog det jag inspireras mest av. Det var helt klart hon som var inspirationen till min nya frisyr. Hon har ju fantastisk stil också hela hon, både till vardags och till fest. Allt från 30-talets långklänningar till 50-talets tajta midja. Kan liksom inte sluta titta på alla fantastiska bilder på henne. Visste ni förresten att hon har ett hemligt barn med Clark Gable? Ja, det är väl inte så hemligt längre men lite häftigt ändå. För mer bilder, kolla min pinterest

 

Tjing!

 

Tidigare:

1. Berätta om din stil.

2. Berätta om vad du har på dig idag.

3. Berätta om vad du önskar dig i julklapp.

4. Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.

5. Berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark.

 

Imorgon:

7. Berätta om en person som betytt mycket för dig.

 

Sedan:

8. Berätta om ett klädesplagg som du minns från din barndom.

9. Berätta om din stil när du var 15 år.

 

 

Translation: Part six in Emily's Christmas calender. A person that inspires you. For me right now it's Loretta Young. 


Lucka 5: Berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark.

 
 
 
Dags för lucka fem i Berätta om-kalendern som Emily skapat. Berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark. 
 
dress photo gickrcom_a909b93c-5b46-ceb4-29bc-7e18421bf309.gif
 
 
 
 
 
Om jag ska välja ett plagg att bära hela livet skulle det definitivt vara klänning. Den här klänningen, min mintfärgade dröm, får nog vara plagget som gör mig stark. Levde i princip i den hela sommaren och saknar den enormt nu när hösten och vintern är här. Kanske borde använda den nu också? Eller vad tycker ni? 
I alla fall så blir man alltid glad av den och den har fått vara med på mycket. Fina tillställningar, en Paris-resa, gos med Kerstin, dans på Stora Skuggan och diverse picknickar. Helt klart en storfavorit i garderoben.
 
 
 

Tidigare:

1. Berätta om din stil.

2. Berätta om vad du har på dig idag.

3. Berätta om vad du önskar dig i julklapp.

4. Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.

 

Imorgon:

6. Berätta om en person som inspirerar dig.

 

Sedan:

7. Berätta om en person som betytt mycket för dig.

8. Berätta om ett klädesplagg som du minns från din barndom.

 

 

Translation: Part five in Emily's Christmas calender. A fashion piece that makes you feel strong. This lovely dress is one of my favorites.


Hattfest på fabriken.

 
 
 
Förra veckan var det VIP-kväll på Vintagefabriken och temat var hattar. En riktig hattfest alltså med andra ord. Precis vad jag behövde. 
 
 
Jag hade bakat cupcakes. 
 
 
Det var pyntat i fabriken och det var många kappor framme till bra pris. 
 
Fina Emma skötte spakarna bakom kassan.
 
 
 
Den här fina bruden, Emma, vann min lilla tävling. Så himla fin. Glad att jag fick träffa dig!
 
 
Carrå och Emma (många Emmor alltså) matchade i liknande hattar. 

 
 
Såhär såg jag ut för kvällen.
 
Elvira hittade finklänningen som jag suktat efter i en evighet men tyvärr passade den inte mig. Kul att den fick ett hem tillslut i alla fall. 
 
Innan alla kom hade vi fixat om lite i butiken. Alltid kul med förändring!
 
Och det minglades till tusen.
 
 
Och dessa sköna bönor då! Emma, Linda och Lollo som är de styrande i alla dessa projekt på fabriken. Fantastiska är de alltså, skaparna bakom vår egna Vintagefabrik.
 
Helt plötsligt smyger Lisen in och överraskar oss. Med på bild är även Carrå och Emmy, som precis hyra kontorsplats på fabriken. 
 
 
Lisen åt pepparkaka. 
 
Isabelle skålade med bland annat En blommig tekopp-Emelie.
 
Så fint att träffa dessa två igen också. Isa och Emelie.
 
Minglandet fortsatte.
 
Emma hittade en kappa som absolut inte ville åka av.
 
Alltid lika roligt att se vad Emma hittar på för huvudbonader. Denna dag fick bilen en plats på huvudet. Mycket fiffigt.
 
När kvällen började lida mot sitt slut satte vi oss på kontoret och pratade om allt och ingenting. 
 
Det var en fin kväll med fina personer. Avslutar med en finbild på Isa med en bil. På återseende kära fabrik. 
 
 
 
 
 
Translation: VIP night at Vintagefabriken. The theme for the evening was hats. A hatparty! Some cupcakes, champagne and hanging around with lovely people. 
 
 
 
 
 

Lucka 4: Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.

 
 
 
 
Dags för lucka fyra i Emilys Berätta om-julkalender. Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre. 
 
 
 
 
Den svåraste luckan hittills, helt klart. Lite därför den kommer en dag sent kanske men också för att dagen igår blev en pluggdag och jag hann inte med något annat. Så, hur får jag mina kläder att hålla längre? Egentligen tänker jag inte på det så mycket men är nog väldigt varsam med mina kläder överlag. Tvättar dem som det står i tvättrådet eller så tvättar jag för hand. Mina vintage-kläder är ju redan för det mesta bra kvalité så man behöver inte tvätta dem så ofta. Det kan räcka att vädra dem ute en dag eller så. Annars sköljer jag upp dem i badkaret med fintvättmedel. Lagning är annars A och O i en vintageälskares liv. Ibland hittar man ju den perfekta klänningen men den är lite trasig i sömmen eller har ett litet hål någonstans. Då är det bara att ta fram symaskinen eller nål och tråd så håller det efter det. Där märker man ändå skillnaden, att äldre kläder håller så mycket längre än nya eftersom de nya kan gå sönder direkt i vilket fall som helst. Ett hål i en söm här och där är ju ingenting. Sen är jag en sådan som väljer kläder efter väder (oftast), så då kanske man inte tar den klänningen man är mest rädd om, om man ska vandra i skogen till exempel. Mina tips är alltså, tvätta efter tvättråd men om det inte finns kör på vädring eller handtvätt med fintvättmedel och laga laga laga, det är så värt det. 
 
 
Tjing!
 
 
 
 
Translation: Part four in Emily's Christmas calender. How I make my clothes last longer. Hard one. I just wash as I should and not so very often. And then I mend them. 

Lucka 3: Berätta om vad du önskar dig i julklapp.

 
Dags för lucka tre i Emilys Berätta om-julkalender. Berätta om vad du önskar dig i julklapp. 
 
 
 
 
 
 
Jag önskar att julen blir sådär enkel och mysig som jag vill ha den. Om jag skulle välja några saker att önska mig kan det vara ett nytt objektiv till min kamera, boken 100 years of fashion, första tre säsongerna av Downton Abbey, Porslin från Superliving eller kanske plåtburkar från Ferm Living. Kanske presentkort på någon vintagebutik, inredningsprylar från House Doctor, en skolplanch med rådjur och kanske photoshop. Lite grejer att bli glad av och lite att använda. Vet inte hur mycket klappar vi ska köpa i familjen men det är alltid fint att skriva en önskelista. Det är nästan det roligaste. Jag älskar ju listor överlag och att skriva en handskriven önskelista är så himla mysigt. Stolpa upp saker man tycker om och skulle vilja ha. Det blir lite extra julfeeling över det. 
 
 
Bilderna är hämtade från min pinterest
 
 

Tidigare:

1. Berätta om din stil.

2. Berätta om vad du har på dig idag.

 

Imorgon:

4. Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.

 

Sedan:

5. Berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark.

6. Berätta om en person som inspirerar dig.

 
 
 
Translation: The third part in Emily's Christmas calender. What I wish for Christmas. A lot of things but mostly to have a nice time at home. Though I love to do lists so it always bring more Christmas feeling to write a wishlist on a bit paper.
 
 

Min nya frisyr.

 
 
Några av er ville se hur mitt hår blev efter klippningen. Här är resultatet: 
 
 
 
 
 
 
Vad tycker ni? 
Jag är nöjd, absolut! Lite ovant att det är så mycket kortare än innan men samtidigt skönt att man kan dra igenom håret utan att fastna och att topparna inte längre är så slitna och vita. Hoppas på att kunna göra många fina frisyrer med den här längden. Lite som här kanske. Eller kanske såhär. Mer bilder jag inspireras av finner ni på min pinterest.
 
Puss! 
 
 
 
Translation: My new haircut. What do you think? I like it, but I am not used to have it this short. Though it's very nice to not have damaged hair anymore. I want to do some nice hairstyles with this length. Maybe like this. Or maybe like this. More pics on my pinterest.
 
 

Lucka 2: Berätta om vad du har på dig idag.

 
 
Dags för lucka två i eminenta Emily Dahl's julkalender. Berätta om vad du har på dig idag. 
 
 
 
 
 
 
Idag har jag, som ni ser, på mig byxor, hör och häpna. Det är inte jätteofta det händer men börjar bli mer och mer. Byxorna är från Beyond Retro som jag sprang på i våras. En randig tröja från H&M som jag köpte för evigheter sen (typ åtta, nio år sen). Bältet är min mammas och skorna är typ fyra år så jag minns inte riktigt var jag köpte dem (kan har varit Nilson shoes). Hann inte riktigt tänka imorse när jag skulle klä mig för jag hade så bråttom till skolan. Tog det som var närmast till hands i princip. Så kan det gå. 
 
Tjing!
 
 

Igår:
1. Berätta om din stil.

 

Imorgon:
3. Berätta om vad du önskar dig i julklapp.

 

Sedan:
4. Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.
5. Berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark.

 
 
 
Translation: The second part in Emily Dahl's Christmas calender. What I am wearing today. Trousers from Beoynd Retro, a shirt från H&M, bought a long time ago, a belt belonging to my mother and old shoes from Nilson shoes (I think). 
 

Vart vi än går vet jag Stockholm är vår när vi går hem genom stan.

 
 
 
 
Vi fortsätter tisdagsäventyret med att kika på vad jag gjorde sist på dagen. Jo, jag åkte på konsert med Edda Magnason bland annat som sjöng musiken från filmen Monica Z. Jag satt och rös hela kvällen. 
 
 
 
 
 
 
 
Och så till sist en liten video från konserten: 
 
 
 
 
 
Translation: Part three on my adventures last tuesday. I went to a consert with Edda Magnason and an orchestra who played the music from the movie Monica Z. I got chills all the evening. 
 

Instagramveckan. Från pyssel till hattfest.

 
 
 
Dags för senaste veckans instagram. Har ni inte hittat mig på instagram än så heter jag @elsalisalarson. Vi kikar: 
 
 
Jag började veckan med att julpyssla. 
 
Fortsatte veckan med att gå till frisören. 
 
Åkte sen på ett event om en grönare jul. 
 
Var sedan på konsert. Mer om den kommer senare. 
 
Dags för hattfest på fabriken med dessa fina. 
 
Hatten på! 
 
I fredags var det jul på fabriken. Har sedan i helgen jobbat på Noa Noa och har inte dokumenterat något. Det var min vecka det. Hur har ni haft det? 
 
 
 
Translation: My week through instagram. If you want to follow me there my name is @elsalisalarson.
 
 
 
 
 
 
 

Lucka 1: Berätta om din stil.

 
 
Första luckan i Emily Dahl's julkalender. Berätta om din stil. 
 
 
Min stil är nog en ganska typisk vintagestil med vippiga klänningar och kjolar med vidd, pasteller, blommor och indragen midja. Gillar mycket färg och mönster och blandar gärna gammalt med nyproducerat som faller mig i smaken. Inspireras av och använder oftast kläder med en blandning från 30-tal till tidigt 60-tal. Brukar sminka mig med den klassiska måsvingen och läppstift. Håret rullar jag upp med pincurls så att det blir lockigare än vanligt och sätter gärna några nålar i håret för att skapa snurror eller andra frisyrer. 
 
Resan till där jag är nu har nog alltid varit lite självklar. Jag har alltid älskat klänningar, ända sen jag sträcksåg Sound of music minst en gång per vecka när jag var barn. Jag ville alltid klä ut mig, gärna till starka kvinnor och prinsessor i sagornas värld. Har alltid gillat att ha en annorlunda stil och exprimenterade lite under gymnasiet i lite mer 60- och 70-talsstilar med mammas gamla garderob som inspiration. Efter gymnasiet blev det en ganska stor Monki-period med mycket stora t-shirts, leggings och klänningar. När jag sedan började jobba på Noa Noa började jag använda endast klänningar och mycket finare grejer till vardags. Då var klivet till vintage inte så långt. Jag har alltid älskat gamla grejer och gamla kläder så då blev det en sport att leta efter sin storlek bland alla second hander och vintagebutiker. På något vis har det alltid varit självklart att jag skulle hamna här, vägen har lett hit och det har växt fram mer och mer. Nu är jag fast och kan inte sluta. För har man en gång börjat att köpa gamla, hållbara och vackra kläder så finns det ingen återvändo. Min kropp är gjord för dessa kläder och jde är som gjorda för mig. Jag känner mig som mig själv när jag får uttrycka mig med klänningar och frisyrer. Jag har kommit hem. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Imorgon:
2. Berätta om vad du har på dig idag.

Sedan:
3. Berätta om vad du önskar dig i julklapp.
4. Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.

 
Translation: The first part of Emily Dahl's Christmas calender. My style. I'm a typical vintage gal with a lot of dresses, colors, flowers and high waist. I like a lot of colors and patterns and I like to mix old with new things I like. I'm inspired by and often use clothing with a mix of 30's to early 60's. I usually do the classical make up with eyeliner and lipstick. The hair I roll up with pincurls so it becomes curlier than usual and maybe I put some needles in the hair to create pincurls or other hairstyles. 
 

RSS 2.0