Bokklubben.

 
 
Jag och tre till har startat en bokklubb. 
 
Jag och Emelie pratade om att starta en bokklubb för några månader sen och pratade ihop oss med varsin vän och bestämde en bok och ett datum. 
 
Igår var det dags och de kom hem till mig. Vi åt scones som jag bakat och pratade litegrann om Boken om Joe. Fast mest pratade vi om annat och kom på att vi ändå kan ses utan att ha läst en bok. Fast ett roligt sätt att ses på ändå. Jag som älskar böcker men som ibland har svårt att ta tag i läsningen fick en liten morot. Mer sånt. 
 
Tjing! 
 

Lilla My, Snorkfröken och jag

 
 
Jag har en liten förkärlek till Mumin och alla hans medkaraktärer. Tove Jansson är ju fantastisk som författare (tips, läs Sommarboken) så då kan man ju bara inte låta bli att fylla hyllorna hemma med muminfigurer. Mitt senaste inköp är dessa två anteckningsböcker som jag köpte på Pocketshop. Just nu har de Muminveckor eller vad man ska säga. De säljer både koppar, anteckningsböcker och vanliga böcker. Kul, tycker jag!
 
 
 
Den här kändes så jag eftersom jag är en liten Lilla My ibland. Har tänkt att på någon maskerad borde jag klä ut mig till henne.  
 
 
Sen har vi ju alla muggar jag lyckats samla på mig hittlills. De är faktiskt inte nyinköpta utan fick de senaste i julklapp. Som ni märker har jag fastnat i en färgkombination men de är grymt fina tillsammans, eller hur? 
 
 
Tjing!
 
 

Jazz baby in the morning

 
 
 
 
Jag älskar att ta det lugnt på morgonen. Oftast blir det dock inte så eftersom jag har väldigt svårt att ta mig upp ur sängen. Jag vill verkligen inte vakna. Eller snarare, jag vaknar inte. Igår fick min kära mor ringa nästan tjugo gånger innan jag vaknade och svarade. Men, när jag väl får en lugn morgon utan stress eller försovning så njuter jag. Då sätter jag på radion och fixar frukost till morgonpasset i P3 eller till en härlig jazzplatta och gör mig i ordning i lugn och ro.  
 
 
 
 
Den senaste tiden har jag inte hunnit med just det här. Att ta det lugnt. Skolan tar mycket av min tid och jag vill helst ligga i sängen hela dagen. Och då blir min lugna morgonrutin lidande. För jag får stressa iväg och på sin höjd äter jag en banan på tåget mot skolan. Jag som älskar frukost och de ensamma mornarna när man bara får rå om sig själv. Lyssna på jazz, radion eller kanske frukosta i sängen framför en serie. 
 
Just nu får jag njuta av att jag har blommor på bordet och att våren är på väg. Tänker fylla mitt hem med ljusa färger som hör våren till, mängder med tulpaner och jazz såklart. Och sen får jag hoppas att livet snart lugnar ner sig så jag får njuta av mina morgonrutiner. Älskar för övrigt mitt notblad som det står Jazz baby på. Färgerna och just tanken på jazz på morgonen. 
 
Hoppas ni får njuta av era mornar i alla fall! 
 
Tjing!
 
 

Glasögonormen Elsa - en resa

 
Jag har haft glasögon till och från i ungefär sju år. Det blir några glasögon det eftersom jag tycker att det är en snygg accessoar och det är roligt att byta lite då och då. Tänkte att det vore en rolig grej att göra en tidsresa genom mina olika glasögon-looks. Insåg också efter att ha kikat igenom bilderna att det blir en stilresa också. 
 
 
Det här är mina allra första glasögon som jag införskaffade hösten i trean på gymnasiet. Jag fick under en lektion någon månad tidigare låna min klasskompis glasögon och insåg att texten på tavlan/overheaden var svart och inte grå. Satt i och för sig längst bak i klassrummet men ändå. Jag pallrade mig till en optiker som sa att jag var närsynt. Dock så pass lite så att jag egentligen inte behövde glasögon men jag tänkte att jag ville ha det ändå. Skönt att ha i skolan liksom. Började också övningssköra runt den här tiden och då var det skönt att kunna se vägskyltarna lite bättre. I början använde jag dem mer sporadiskt men efter lite mer en ett år hamnade de på min nos ganska permanent.  
 
 
Mitt andra par är dessa vinröda som jag köpte hösten jag fyllde 20. Min syn hade förändrats till det sämre och det var dags för något nytt. Jag hade blivit mer och mer kär i färgen vinröd och var då "tvungen" att köpa ett par glasögon i den bästa färgen. Dock var de svåranvända och jag började med linser i samma veva så det blev inte jättestor användning av dessa tyvärr.  
 
 
Nästa par ut är dessa svarta som jag använt mest av alla mina glasögon hittills. Precis innan jag flyttade upp till Stockholm gick jag och beställde dessa. Vips, så orkade jag inte använda linser utan kände mig som hemma i dessa skönheter. Lite mer neutrala i färgen och smidigt att kunna ha glasögon jämt.   
 
Efter ännu ett år tänkte jag att det vore kul att ha några glasögon att byta med. Fick för mig att pilotbågar var något för mig. 
 
 
Dessa båda varvade jag lite med under några år. Men mest blev det de svarta. Dessa två bilder ovan är från bloggen jag hade innan denna. Båda är tagna sommaren 2011. 
 
 
För snart två år sen startade jag upp denna blogg och då såg jag ut såhär. I pilotbrillorna och gips och allt. 
 
Efter det har jag mest sett ut såhär.  
 
Men för ett år sen ungefär fick jag ett ryck igen. Jag hade länge drömt om runda glasögon men aldrig fått tummen ur. Jag åkte och hälsade på min vän Anna i Göteborg och när jag var där pep jag in på Smarteyes och beställde två par glasögon. Dessa har ni sett mig mest i det senaste året. Jag trivs i dem. De är små, bra färg och man ser äntligen mina ögon ordentligt. De känns som jag helt enkelt.  
 
Jag köpte även detta par, vilka jag i princip använt en eller två gånger. De har känts lite obekväma men jag tycker att de är sjukt fina ändå. Kanske borde jag börja använda dessa lite mer, eller vad säger ni? Så jag har något att byta med? Har börjat smyganvända dem mer hemma men det kanske är dags att de ännu en gång ska få se dagens ljus bland folk. 
 
Det var min glasögonresa det. Vilka är era favoriter? Och borde jag byta lite oftare? Vore roligt att veta vad ni tycker och tänker. 
 
Puss!
 
 
 

Lunchtips.

 
 
Kikade in på Julias blogg för några veckor sen och hittade ett recept som jag tänkte att jag var tvungen att prova. Det är alltid roligt att hitta nya vegetariska recept eftersom man ofta fastnar och gör samma mat varje vecka. 
 
Så, jag tog fram dessa godsaker.
 
För att helt enkelt skapa en halloumiburgare.  
 
 
 
I har jag alltså bladspenat, avokado, tomat, gurka och halloumi. Kryddade lite med örtsalt. En ny favoritlunch, helt klart. Det är enkelt att göra och går snabbt om man inte har så mycket tid. Perfekt för en stressad tjej som jag. 
 
 
Tjing!
 
 

Crazy Catlady

 
 
Har jag sagt att jag älskar katter?
Det göra jag i alla fall. Jag är nog en sån där galen katt-tant. En äkta crazy catlady. Jag äger en katt, jag klappar alla katter jag ser och jag samlar på dem. 
 
Här är min egen lilla samling porslinskatter. 
 
Tycker att de passar in så bra i köket nu när det börjar bli vår. 
 
De får mig att sakna min kisse Kerstin enormt men samtidigt är det ju i alla fall några katter i närheten. Borde kanske snart gå en kattklapparrunda eller kanske hälsa på någon med katt så jag får min dos av katter. Som ni säkert vet så bor ju inte Kerstin hos mig just nu. Hon får ju inte bo i min lägenhet och jag saknar henne enormt. Men hon har det i alla fall bra hos mina föräldrar med de andra katterna. Så då får jag ta till dessa substitut. Dock är de inte alls lika gosiga, konstigt nog. 
 
 
Tjing!
 

En finfredag med vin och en vän.

 
 
I fredags blev jag inbjuden till min kära vän Lisas nya lägenhet. Och till Lisa såklart. Blev bjuden på middag och en kväll av tjatter och skratt. 
 
Och vin såklart! 
 
Lisa och jag är föredetta kollegor och har känt varandra i över tre år. Det var så bra att komma till butiken ibland när man visste att Lisa var där för då kunde man komma som man var. Ibland skrattade vi och busade som tokar och dansade runt i butiken. Ibland var vi nära gråten och pratade om allvarliga saker. Så som det ska vara när man går till jobbet tycker jag. 
 
 
 
Kvällen var precis som det alltid är med Lisa. Seriösa samtal som övergår till skratt och galenskap. Tänk att vi båda, som drömde om journalistyrket på håll, numera har lämnat butiksjobb för att läsa till just journalister. Tack för att du finns, du fina, vackra och fantastiska Lisa!
 
Puss!
 

Instagramveckan. Från mintdröm till katter.

 
 
Ursäkta denna lilla bloggtorka i helgen. Jag var helt slut och hade ingen inspiration alls. Jag kollade mest på serier och vilade mig under mitt duntäcke. Eller så dansade jag. En skön helg i alla fall. 
 
Senaste veckans instagram kommer här. Vill ni följa mig där är namnet @elsalisalarson
 
Visade en ny klänning i bästa färgen. 
 
När jag kommer innanför dörren är det första jag ser en bild på min och min roomie från i somras. 
 
Åt frukost på bästa Vurma. 
 
Träffade Diana och Sara som var på besök i Stockholm. 
 
Ritade mig och Kerstin på föreläsningen istället för att lyssna. 
 
Det blev Through Back Thursday och jag mindes en dag för fyra år sen när jag hälsade på min bästa Anna i Oslo. 
 
Åkte hem till Lisa och åt mat och myste. 
 
En söndag med frukost i sängen, städa och katter. 
 
Det var min vecka det. Hur har ni haft det i veckan?
 
Tjing!

Våren och blommorna.

 
 
Innan jul köpte jag en julklapp till mig själv. Tänkte att jag behövde lite uppmuntran. Kom på att jag helt glömt bort att visa det för er. 
 
Allt kom i denna underbara box från Rifle Paper Co. 
 
Och den innehöll dessa fina underlägg.
 
Man blir alldeles glad i hjärtat när man ställer fram dem och tänker på att det snart snart snart kanske är vår. 
 
 
Jag köpte mina på bästa Vintagefabriken men det finns andra butiker man kan köpa dem på och man kan även beställa från Rifle Paper här
 
Så får jag fortsätta drömma om våren eftersom den tydligen inte vill komma än. Igår kom snön tillbaka och det är väl okej egentligen, jag visste ju att den skulle göra det men det hade varit bättre om det inte var så slaskigt. Ja ja, jag drömmer vidare om gröna träd och blommor som gror och solen som kikar fram och värmer min frusna kropp. 
 
Puss!
 
 
 

All that pretty colors.

 
 
Jag har en mapp på pinterest som heter Just for the colors. Den innehåller alla de pastelliga färgerna som jag älskar. Blir så glad varje gång jag kikar i den. Vad tycker ni? Visst börjar man längta till våren?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tjing!
 
 

4 x februarimusik

 
Februari är en månad av musik för mig. Tänkte därför dela med mig av lite listor av musik jag lyssnat på i februari under fyra år.
 
2011
Det här var under mitt andra år i Stockholm och jag tyckte inte om vintern. Jag kände mig ensam trots nytt jobb och en musikfolkhögskola. Det var året jag lyssnade mycket på Fleet Foxes. Här hittar ni listan. 
 
 
2012
Detta var året då jag inte alls mådde bra och lyssnade på musik för att glömma allt runt omkring. Jag var arg och ledsen och hatade kylan och ensamheten. Min stora längtan var att jag troligtvis skulle åka till New York. Listan hittar ni här
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilderna är från min pinterest.
 
 
2013
Nu börjar vi om tänkte jag och fick en massa musiktips från en ny vän. Jag längtade efter våren men trivdes helt ok med livet. Letade ny lägenhet och hade precis börjat studera och det kändes så bra. Detta årets lista kommer här
 
2014
Årets spellista är en blandning av gammalt och nytt. Peppning inför våren och en önskan om att vintern ska ta slut. Jag mår bra och lever. Månadens lista hittar ni här. Det är en blandning av allt möjligt. Från Veronica Maggio, Mumford and sons, Tallest man on earth till Håkan Hellström, Julia Lee och Linnea Henriksson. Min bästa blandning just nu. Och den fylls på med nya låtar när jag får inspiration. 
 
 
Februari är verkligen månaden av musik. Hoppas att ni, som jag, också njuter av musiken. 
 
Tjing!

Mintgrön dröm.

 
 
För några veckor sen var jag på hemmaloppis hos min vän Miriam, som ni kanske minns. Där hittade jag bland annat den här mintgröna drömmen. Helt klart min färg och när den väl kom på satt den som en smäck. 
 
 
 
 
 
 
Älskar verkligen mönstret och färgen och knapparna och kragen. Ja, jag tycker nog mest om allt med den här klänningen. Helt klart en perfekt modell för mig. 
 
Klänningen är som sagt från Miriam men från början är den köpt via Etsy. Strumpyxorna från Indiska och skorna från Deitchman. 
 
Hoppas ni har en fin dag! 
Puss!
 
 
 

It's all about the shoes

 
 
Vet inte riktigt om jag har visat dessa två par skor. Jag har i alla fall köpt båda på Vintagefabriken men från början kommer de från en kvinna som heter Sandra. Hon har perfekt skostorlek så att de passar mig som handen i handsken så jag kunde helt enkelt inte slita mig från dessa båda par. Båda inhandlades i höstas så jag har hunnit använda dem litegrann sen dess. Båda är ett par riktiga 40-talspjuks och jag är så glad att jag äntligen sprungit på fina vintageskor i min storlek. 
 
 
Dessa bruna är perfekta att dansa i och de sitter som en smäck. 
 
 
Dessa svarta är så himla fina. Dock sitter de lite lite obekvämt men det struntar jag i. Vill man vara fin får man lida pin, tänker jag. 
 
Tjing!
 
 
 
 

Instagramveckan. Från swing till söndagsfin

 
 
Då var det dags för veckans instagram. Om ni vill följa mig heter jag kort och gott @elsalisalarson. Vi kikar:
 
Denna vecka gick den här vackra kvinnan ur tiden. Hon som sjungit för oss och fått oss att älska swing.  
 
Var med i en tävling om att vinna garn.  
 
Saknade min bebis.  
 
Kerstin hjälpter min mamma att sticka en tröja till mig.  
 
Lugn lördag med frukost i sängen med en massa tidningar.  
 
Visade sen en ny klänning som min mamma köpte till mig för ett par veckor sen.
 
 
Hur har ni haft det den senaste veckan? 
 
 
 

Söndagsfin.

 
Tänkte att jag skulle visa en av mina nya klänningar som min mamma köpte till mig när hon var här senast. Det var helt enkelt så att hon hittade den och sa att jag var tvungen att prova. Den satt som en smäck så då fick den följa med hem. 
 
 
 
 
 
 
Klänningen inhandlades på Lisa Larsson Second Hand och den har verkligen den perfekta vinröda färgen. Strumpbyxorna är från Lindex och skorna är från Vintagefabriken. 
 
Hoppas ni har en fin söndag!
 

Det stora äpplet.

 
 
Jag har en dansgrupp. Vi heter Chicago Lindy Hoppers och vi håller till på Chicago Dance Studio. Just nu håller vi på att öva in en egen Big Apple rutin. Den ser ut ungefär såhär:
 
 
 
 
Det är vad jag har gjort idag. Vad har ni för er en dag som denna? 
 
Tjing!
 

Sometimes the smallest things take up the most room in your heart.

 
 
 
 
 
 
För exakt tre år sen på dagen, den 14 februari 2011, vaknade jag av att något lät utanför dörren till min lägenhet. Min lilla etta, där jag bodde ensam, under mitt andra år i staden där jag bor. Utanför hördes en romantisk sång sjungen av några killar på min skola. De gick runt och sjöng för alla tjejerna i klassen. Jag trodde att de skulle knacka på men det gjorde de inte. Det jobbiga var att jag inte kunde öppna. För i mina ögon svämmade tårarna över. Tårar som berättade om ensamhet och besvikelse, innan jag förstod varför jag reagerade som jag gjorde. Jag grät och kunde inte ta mig upp ur sängen. Jag låg där och hulkade och det tog en lång lång stund innan jag kunde ta mig upp. Det finns säkert fler än jag som känner samma sak och kanske många precis som jag på den här dagen, då man förväntas fira kärleken och de man älskar. Men om man inte har de personerna omkring sig eller om ensamheten ändå smyger sig på. Vad gör man då? Ibland är man ensam för att man väljer det och ibland kommer den där ensamhetskänslan bara flygande. För tre år sen när jag grät i min säng kunde jag inte hjälpa att rädslan och ensamheten kom. Då var jag livrädd för att vara ensam och att bli lämnad ensam. Att aldrig bli tillräckligt älskad eller undran om någon skulle se mig över huvud taget. För er som känner så ibland, ni är inte ensamma. Vi är många som känner med er och det är helt ok att känna så. Men som min lärare sa samma år:
  – Känslor är bara Puh-pinnar! De flyter från den ena sidan av bron till den andra och följer vattenströmmen och vi ser den glida iväg. Det är bara en känsla, en Puh-pinne, som vi kan låta glida iväg med vattnet och tillslut släppa den ur sikte. Det är då vi blir helt fria från den. Känn så mycket du vill, den här dagen och alla andra dagar, men glöm inte att det bara är känslor. Kram till er, mina kära läsare, på en helt vanlig fredag.
 
 

Två stora kvinnor ur tiden

 
Tänkte bara uppmärksamma att två vackra och stora kvinnor har gått ur tiden denna veckan. Först är det vackra och sjukt begåvade Alice Babs som lämnade oss i tisdags. Hon blev 90 år. Nu sjunger hon någon annanstans. Hon som har inspirerat många med sin sång och genom att vara sig själv. Swing it, Alice!
 
 
 
 
 
 
 
 Person nummer två är denna vackra kvinna, Shirley Temple, som lämnade jorden i måndags. Hon som växte upp i rampljuset och fått många att le till hennes filmer på 30-talet. Hon som Också inspirerar mig mycket i stil och elegans. 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilderna hittar ni på min pinterest
Tjing! 
 
 

Borta och jättenervös.

 
 
 
Om ni undrar så har jag tenta den här veckan och kommer därför vara lite frånvarande här. Jag har dock inte glömt er, jag lovar. Försöker titta in när jag kan.
 
Är fruktansvärt nervös inför tentan. Det är så himla mycket jag ska kunna plus att det är min första salstenta i det här ämnet. Ja ja, wish me luck. 
 
Puss!

Semlor och bloggtjatter.

 
 
I söndags var jag hemma hos min fina vän Emelie. Hon hade sms:at några dagar tidigare och skrivit: Vilken dag ska vi baka semlor i helgen? Då var det bara att bestämma en dag och bege sig dit. Man vill ju inte missa ett semlebak inte. 
 
Emelie var i högsta hugg med mandelmassan. 
 
 
 
Och så bakade vi såklart. 
 
Hos Emelie var även denna tös, Julia, som driver bloggen Prick
 
Och så här blev resultatet. Den var supergod. Jag hade mosad banan i för er som undrar. Jag gillar nämligen inte mandelmassa så det är ett bra alternativ om man ändå vill äta semlor. 
 
Sen fastnade vi i snack om bloggar och annat trevligt så att vi drog oss för att åka hem till plugg och andra måsten. Men man måste ju få vara lite ledig ibland också. 
 
Tjing!
 

Instagramveckan. Parplypromenad till semlor.

 
 
Dags för förra veckans instagram i vanlig ordning. Om ni vill följa mig där är mitt namn @elsalisalarson precis som här. Vi kikar:
 
Började med att berätta om min söndagspromenad här på bloggen.  
 
I mitten av veckan kom min mamma och hälsade på. Vi åt crêpes och hade det bra. 
 
Insåg att håret alltid är fint när man ska gå och lägga sig.  
 
Det blev vår i mitt kök. 
 
Skrev om mode och konsumtion här på bloggen.  
 
La upp en nyfixad header.  
 
Igår såg jag ut som en pudel.  
 
Efter utkamningen blev det bättre.  
 
Bakade och åt semlor hemma hos Emelie. Omnomnom. 
 
Det var min vecka det. Hur har ni haft det?
 
Tjing!

Jeans, moi?

 
 
Igår hintade jag ju lite om en grej jag hade köpt som jag skulle plocka upp. Det var nämligen dessa jag hämtade efter att de lagt upp dem åt mig i butiken. 
 
Jag har inte köpt ett par jeans på säkert fem år om inte mer. Det kan till och med vara sex år. Så jag tänkte att det kanske var dags snart. Hittade i alla fall dessa på Sivletto, från märket Freddies of Pinewood, när jag och Carrå var där för någon vecka sen och jag blev så kär i dem att jag inte kunde låta bli. Var tvungen att gå dit igen för några dagar sen och köpa dem. 
 
De har verkligen den perfekta passformen för min kropp. Jag har alltid tänkt att jeans inte är min grej men när de sitter såhär. Mmhmhm..
 
 
 
Till byxorna har jag en blus som även den är från Sivletto och min hemmagjorda damfluga plus ett hårband från Indiska. 
 
Nu ska jag strutta iväg i dessa på äventyr! 
Tjing på er!
 
 
 

Tonårsmodet 1954.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Igår kväll kikade jag på den här journalfilmen om tonårsmodet 1954. Så himla fint och inspirerande. Älskar de gamla journalfilmerna och Svt har en hel drös med sådana för allmän beskådan. Och galet vad fina klänningar, dräkter och kappor det fanns i filmen. Idag låter vi inspirationen flöda tycker jag. Konstig tanke att det är 60 år sedan. Det fina är att min mamma föddes det året så det här blev visst en liten hyllning till henne. Året 1954, då tonårsmodet var på modet. Strax ska jag in till stan och hämta en grej som jag köpt i veckan som ni såklart ska få se så småningom.
 
Bilderna är från min pinterest och ni hittar dem här
 
Tjing!
 

Jag minns allt som vackert och färggrant. Jag minns hur vi brukade le.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Åh, sommar, vad jag saknar dig. Jag minns ljuset, värmen och leendena. Var är du nu? Kommer du snart tillbaka? 
 
 
Translation: I miss the summer.
 

Nyfixad header

 
 
 
 
 
Har ni sett? Numera finns även Kerstin med. Min lilla älskling. Visst blev det fint? Tackar ännu en gång min kära och fantastiskt duktiga vän Johanna för hjälpen med headern. Hon har till exempel också gjort de här:
 
 
 
 
 
 
 
Tjing!
 
 

100 years of fashion - Apråpå det här med mode och konsumtion

 
 
 
 
 
 
 
Jag älskar kläder och tyvärr älskar jag också att handla dem. På gott och ont inser jag. Pratade lite med en läsare om detta när jag jobbade på Vintagefabriken i helgen och jag fick mig en liten tankeställare om att vi borde prata om det här oftare. Mer och mer har jag gått över till att bara handla vintage eller second hand vilket har varit mest av ett intresse men jag inser att det är mer än så. Jag vill inte stödja den konsumtion som råder idag, hela slit- och slängsamhället som vi lever i. Jag trivs inte att gå in på klädjättar som till exempel H&M och handla det jag behöver och sen gå hem. Och jag trivs verkligen inte att handla i de dyrare butikerna där man spenderar tusentals kronor på ett plagg bara för att det har "det rätta märket". Nej, det är inget för mig.
 
Däremot älskar jag mode och tanken om det. För det är vad man själv gör det till (som jag skrev i det här inlägget). I julklapp fick jag en bok som heter 100 years of fashion och man inspireras av det man ser. Dock blir jag rädd för utvecklingen då det istället för att göras hållbara kläder, görs de halvbra för att man snart ska komma tillbaka för att köpa nytt. Tänk bara på hur det var när nylonstrumporna först kom. Det var revolutionerande att de kunde hålla så bra. Sen insåg man att kvinnorna tillslut skulle sluta köpa nya strumpbyxor och man började då göra strumpbyxorna i sämre kvalité som resulterade i högre konsumtion. 
 
 
 
 
Som jag skrev tidigare är jag tyvärr en sådan som gärna handlar kläder och andra saker. Många gånger kan jag köpa saker för att det gör mig gladare, eller gör mitt hem finare. Och visst, det är inte alla gånger värt det. Man frågar sig, behöver jag det här? Samtidigt är vi så itutade av samhället att konsumtion är något bra så då rättfärdigar det att man köper. Och jag, som säljare i klädbutik, har vant mig vid att det är okej att konsumera mera. Jag övertalar folk till det ibland, vilket känns hemskt att göra men det är så det fungerar i de flesta butiker. Jag kan ibland komma hem efter jobbet och känna mig som en bov som har tvingat på någon något som de egentligen kanske inte ville ha. Samtidigt tycker jag om att vara säljare eftersom man får prata med människor och "lösa deras problem" (hitta det de söker).
 
Det är en ambivalens i detta eftersom jag älskar att handla samtidigt som jag inte vill stödja den ökade konsumtionen som råder idag. Den lösningen jag har på mitt problem är att jag mestadels ska handla vintage eller second hand. Det känns bättre att veta att någon annan också har haft användning för det plagg jag bär eller att de pengar jag köper mitt porslin för går till en bra sak. Mer återvinning behövs. 
 
 
Lite så går mina tankar om det här. Vad tycker ni om det här med konsumtion? Har ni precis som jag denna ambivalens? Och vad tycker ni att vi skulle kunna göra för att förändra?
 
 
 
Emma har till exempel skrivit några rader om det här i det här inlägget. Emily skriver om sina tankar om mode och konsumtion här, här och här. Och Isa tar upp det litegrann här
 

Hemma är där hjärtat är.

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
Just nu är jag inne i en period då jag längtar efter större lägenhet. Ett stort kök som jag kan fylla med bakverk och prylar och rum som innehåller allt det jag tycker om. Jag vill tapetsera med fina, blommönstrade tapeter, jag vill bygga hyllor av sockerlådor, fylla stringhyllor med böcker, rådjur och katter. Jag vill omge mig med ljusa färger som får en att må bra och sätta upp tavlor huller om buller på väggarna. Åh, vad jag längtar till den dagen. Bilderna hittar ni på min pinterest.
 
Puss!
 

Hörrni! Nu kan man förbeställa Vintagefrisyrer!

 

 

 
 

Om ca två månader släpps boken Vintagefrisyrer som Emma och Sarah Wing/Retroella skrivit tillsammans och som fotografen Martina Ankarfyr har bildsatt. Men redan nu kan man förbeställa boken här. På omslaget skymtas vackra Karoline Petterson. Alltså peppen på det här! 

 

Såhär skriver Emma om boken:

 

Boken ger dig en djupdykning i frisyrhistoria och avslöjar hur du skapar vackra vintagefrisyrer med enkla medel (aka hur du får till en frisyr som ser sjukt avancerad ut, men som tar fem minuter att göra). Säg hej till världshistoriens billigaste, smartaste och snyggaste accessoarer – din frisyr!

Ett 1910-tal sett ur en page, en krigstid som pryds av en rödmålad mun och ett 1960-tal som gör revolt genom en hästsvans. Historien kan läsas ur ett salongbesök.
Ytligt? Långt i från. En frisyr kan vara den bensindoppade tändtråden för en kvinnas frihet eller uttryck för såväl politik, ekonomi som kvinnofrågor. Frisyrer är huvudsaken – och har så varit från 1910-tal till 1960-tal.

 


Ser ni, som jag, också fram emot det här? 

 


Tillbakablick 2013: december

 
 
Dags för sista delen i tillbakablicken från förra året. Tänk vad fort ett år har gått. December var månaden då jag stressade men fick åka hem och gosa med min älskade Kerstin över jul.
 
Jag visade upp min nya frisyr.  
 
Var med i Emily Dahls julkalender och skulle beskriva hur jag såg ut en av dagarna. Det var såhär.  
 
Köpte mig en till katt.  
 
Bakade lussebullar med min mamma.
 
Gick på julmarknad på Skansen.
 
 
Var bakom kulisserna på De 39 stegen på Intiman. 
 
Och självklart kollade vi på föreställningen också.  
 
Köpte nya anteckningsböcker.  
 
Den här pärlan fyllde tjugo.
 
Det firade vi med en dag i vintagebutiker och med att gå till Pärlans konfektyr.  
 
Åkte hem till mina föräldrar och till min lilla hårboll.  
 
Bakade julgodis. 
 
Visade hur jag fixar mitt hår. 
 
Gjorde egna snöflingor eftersom det inte fanns några utanför fönstret.  
 
Den årliga julbilden på syskonen.
 
En mysig jul på landet med en del stohej med mina kusinbarn.  
 
 
Firade nyåret ute på Ekerö med trevligt folk. 
 
 
Det var det senaste året det. Nu lämnar vi det bakom oss och satsar allt på 2014. Ser fram emot våren och allt vad det innebär. Allo projekt, all dans och allt plugg som ska hinnas med. Det känns som om det kommer och är ett fantastiskt år. Det kan liksom bara bli bättre. 
 
 
Tjing på er!
 
 

Himlen blev färglös, oföränderligt grå

 
 
Igår gick jag på promenad. Det var plusgrader och det regnade och himlen kändes så där färglös och grå som den kan vara på vintrarna. Jag tog med mig paraplyet och låtsades att det var snö som föll istället och jag drömde mig bort mot våren. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kappan är från Old Touch, paraplyet är från Noa Noa, halsduken har min mamma stickat, handskarna fick jag i julklapp och skorna och baskern är båda gamla som gatan. 
 
Tjing!
 

Instagramveckan. Smoothies och pasteller

 
 
Dags för veckans instagram. Om ni vill följa mig där heter jag @elsalisalarson. Ni kan även klicka på länken för instagram i spalten till höger för att hitta dit. Vi kikar:
 
Åt en smoothie i prickigt glas med randigt sugrör. 
 
Efter en försovning köpte jag lyxfrukost på Drop Coffee. 
 
Hittade en hängare som inte såg ut som en full bläckfisk som vill slåss utan mer som en elefant utan öron eller ET med betar. Kanske Navy Jones också.
 
Var som ni vet på VIP-kväll för Tidens Melodi hos A.Marchesan. 
 
Dessa damer matchade i blått. 
 
Och jag hittade mig en stilig karl. 
 
I lördags jobabde jag på Vintagefabriken. 
 
Sen blev jag klar men min halsduk som jag skrivit tidigare. 
 
Pastellig och fin tycker jag. 
 
Det var min vecka det. Hur har ni haft det? 
 
 
Tjing!
 

Tidens melodi och A.Marchesan

 
 
Som jag skrev tidigare i veckan har Tidens Melodi öppnat en popup-butik här i staden, nämligen på Odengatan 74 där herrbutiken A.Marchesan huserar. I fredags fick jag en inbjudan till en VIP-kväll för att kolla in godbitarna Ann tagit med sig från Karlstad och sjävlklart för att dricka bubbel och träffa trevligt folk.
 
Butiksägaren Ann i egen hög person. 
 
Emma var såklart där. 
 
Fröken Larsson och Ann. 
 
Caroline kikade också in såklart. 
 
Min frisör Sarah och hennes karl var också där.  
 
Hittade en fin bok fylld med snygga kostymer.  
 
Sen kom Karoline
 
Lyckades fånga denna bilden när det nästan ser ut som spindelnät i hennes hår men ni kan vara lugna, det är bara ett hårnät. 
 
Finaste Lisen åkte från Uppsala för att vara med.  
 
Dessa damer matchade varandra i blått och till och med i färgskala. Lisen, Caroline, Miriam och Karoline.  
 
Själv hittade jag mig en ståtlig karl på A.Marchesan. Är han inte stilig, så säg?
 
Det var mitt fredagsäventyr det. Tjing på er!
 
 

Klänningsfavorit

 
 
 
Tänkte att jag skulle visa en relativt ny klänning för er. Köpte den strax innan jul och den har blivit min stora favorit i garderoben (på klädställningen). Plus att den passar så bra med min nya fluga och med min kofta från Noa Noa. Klänningen är köpt på Lisa Larsson Second Hand och jag bara älskar den. Färgen, formen, mönstret, knapparna, ja allt!
 
 
 
 
Såhär går jag alltså klädd idag medan jag lagar mat och försöker plugga. Tog en promenad med min kära roomie tidigare idag. Trots slask så var det skönt att komma ut lite. Hoppas ni har en fin söndag! 
 
Puss!
 
 
 

Randigt vintage och en rosett med bollar

 
 
Åh! Jag måste ju visa att jag är klar med min halsduk jag började på under stickkursen på Vintagefabriken med Majas Manufaktur för två veckor sen. Såhär blev den:
 
Jag valde en mintfärgad och en gammelrosa ton i min halsduk. Pastelligt och bra, tänkte jag.
 
Igår när jag jobbade fäste jag de sista trådarna. Jag brukar annars ta så lång tid på mig att bli klar. MEn denna gång tänkte jag att jag skulle vara snabb.
 
 
 
Vad tycks?
 
 
Sen måste jag såklart visa denna söta lilla fluga med bollar som jag gjorde på kursen. Jag har nästan haft den varje dag sen sist. Ursöt! 
 
Nu är jag sugen på att sticka mer. Vad ska jag hitta på? 
 
Tjing!
 
 
 
 

Unvelo-fika

 
 
Igår fikade jag med fina Emelie innan vi begav oss ut på äventyr. 
 
Vi begav i stress och snökaos till Nyberg´s för att avnjuta varsin biskvi och en kopp te. 
 
Emelie var otroligt nöjd med sin nya väska.
 
Och jag tror att även biskvin var till belåtenhet. 
 
En snabb fredagsfika helt i min smak. Om äventyret får ni veta mer om imorgon! 
 
Puss!
 

Tillbakablick 2013: november

 
 
Dags för november månad i tillbakablicken från året som gått. November var den mörkaste månaden men även den som det hände mycket skoj. 
 
 
Köpte mig ett par nya pjuks.  
 
Gick ut med mitt Bridge-beroende på bloggen.
 
Fikade i mängder.
 
 
Köpte mig en ny och fin klänning som jag visade upp här på bloggen. 
 
Hälsade på hos mina föräldrar och gosade med mitt hjärta. 
 
Finfikade med denna böna. 
 
Åt goda frukostar för att slippa tänka på mörkret. 
 
Gick promenader och försökte göra hösten och de tomma träden till något fint. 
 
Peppade med att jobba på bästa Vintagefabriken.
 
Där hade vi världens finaste kassa. 
 
Och det är alltid lika mysigt att få vara här och njuta av allt fint. 
 
Började julpyssla i tid. 
 
Gick till världens bästa frisör. 
 
Var på en inspirerande kväll om att fira en grönare jul. 
 
Lyssnade på Edda Magnason och orkestern från filmen Monica Z. 
 
Blev inbjuden av dessa tre och var med och bakade till hattfest på fabriken. 
 
Denna fröken vann min tävling så vi möttes där. 
 
 
 
Tjing! 
 
 

RSS 2.0