Stains. Ja, fläckar!

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina fläckborttagningstips. Jag har blivit lite av en mästare på sånt. Det märkliga är dock att när andra får fläckar på sina kläder säger jag: -åh, men det där är lätt, det går bort såhär... Men när jag själv får en fläck på mina kläder blir jag irriterad och orolig för att det inte ska gå bort. Ambivalent? Ja. Men oftast så går fläckarna bort och jag behöver inte oroa mig. Mina tips:


Det bästa är att ha både typ Vanish och Ta bort hemma. Galltvål är bra om man vill gå på den gamla varianten. Men jag har alltid en flaska av varje grej så jag har till alla sorters fläckar. Det finns också pulvervarianter av Vanish. Bl a en som specialiserar sig på fläckar på vita plagg, mycket praktiskt.







Fettfläckar: Ta bort är bäst på fettfläckarna. Fett löser fett. Häll på litegrann, gnugga försiktigt med fingret och skölj i ljummet till varmt vatten. Hett går också bra. Om fläcken inte försvinner, använd lite Yes på. Galltvålen är perfekt för fettfläckar också.

Choklad (all form) och kaffe: Vanish är nog det bästa här. Gnugga lite försiktigt på fläcken och häll sedan kokhett vatten över. Skölj upp plagget och det är som nytt. För kaffe funkar också iskallt vatten om man häller på det direkt när fläcken är ny.

Blåbär: kokhett vatten fort som attan. Koka massvis och bara ös över. Det går faktiskt bort om man tar tag i det direkt.

Övriga bär (hallon, jordgubbar): Vanish på, gnugga lite. Kokhett vatten över. Vips!

Frukt som är röd eller grön och advokado samt tomat: Vanish, gnugga försiktigt tills fläcken löser upp sig, kokhett vatten och skölj hela plagget. 

Övrig frukt: gäller samma som för bär.

Mjölkprodukter: Oftast går det bort med bara vatten men man kan ta lite Vanish eller Ta bort om man är orolig och sen bara ljummet vatten över.

Blod: isakallt vatten gäller här så fort som möjligt. Ju nyare fläcken är desto bättre går det bort. Låt det rinna iskallt vatten på ett tag och sen är det bara att kasta i den i maskinen så går det mesta bort. Annars bleks det bort efter några tvättar. 

Olja: den svåraste. Ta bort är bäst. Och Yes. Fett löser fett. Men det kan vara svårt att få bort över huvudtaget men det skadar inte att försöka.

Rödvin: Salt. Häll på massvis, låt vara så. Sen ta Vanish, blekmedel (till vita saker) och Yes. Kokhett vatten. Oftast går det bort. Kan vara svårt men ibland har man tur :)..

Bläck: Ta bort är det bästa för bläckfläckar. Gnugga försiktigt tills fläcken löser upp sig och skölj sedan med kokhett vatten. 

Metallfläckar: Går oftast bort i tvätten. Är man orolig så ta lite Vanish eller Ta bort och skölj upp stället där fläcken är.

Läppstift: för mig har det gått bort med bara Vanish och varmt vatten.

Tandkräm: Skölj upp plagget eller släng det i tvättkorgen. Det går bort i tvätten. 


Om fläcken inte går bort och du ser det medan plagget är fuktigt, försök igen med en omgång till. Har plagget torkat är det svårare men det kan gå. Om det är små fläckar brukar jag bara ta bort fläcken och sen torka den med hårfön. Då slipper man oftast "vattenkanterna" som kan bli ibland. Om man märker att ett plagg får lätt "vattenkanter" så brukar jag oftast skölja upp hela plagget. Om plagget är ömtåligt brukar jag också skölja upp det med lite fintvättmedel. 


Om du vill ha mer tips så kolla in denna sidan: http://www.grepen.se/konsult/favoriter/Flackborttagning.htm
De tyckte inte alltid som jag men mina tips har funkat för mig hittills så :)..


Lycka till!




Ps: Om ni undrar varför jag kommer på detta kl ett på natten så är jag nyss hemkommen från ett kalas och fick där en hallon/chokladfläck som jag fick lite panik över. Som det ser ut nu är den borta. Men jag vet inte säkert än.. 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0