Monthly Makers: glas!

 
Dags att visa mitt bidrag till månadens Monthly Makers. Lite sådär sent om sider kom jag på vad jag skulle skapa. Jag hade en annan plan från början men det jag gjorde blev inte alls bra. Så då var det bara att tänka om. 
 
monthlyglas1
 
Jag hittade ett gäng prismor i glas hemma som jag helt glömt bort. Har köpt dem på loppis någon gång för längesen. Men nu tänkte jag att de skulle komma till användning. Det blev ett halsband.
 
monthlyglas2
 
Ett skirt glashalsband helt enkelt. 
 
monthlyglas3
 
monthlyglas4
 
monthlyglas5
 
Nu ligger det på mitt sminkbord och väntar på Nyårsafton. För jag tänkte nämligen bära detta då. Passande, inte sant?
 
Detta var årets sista tema och det ska lämnas in hos Alicia. Och nästa år händer det spännande saker vill jag lova. Håll utkik!
 
 
 
Och för er som inte vet vad Monthly Makers är så kommer här en recap: 
 
12 bloggare. 12 månader. 12 olika teman. Vi skapar tillsammans och utmanar er och oss själva. Det hela handlar om att skapa och vara kreativ. En kan då utgå fran till exempel ett material, så som kartong, eller en teknik, så som ett kollage. 
 
I början av varje månad presenteras en ny utmaning hos någon av oss tolv. Efter det får en den resterade delen av månaden på sig att färdigställa sin skapelse utifrån ens personliga tolkning av temat/tekniken ifråga. 
 
Den 25e varje månad kommer den som är värd för månaden att presentera sin tolkning, i det inlägget kommenterar du med en länk till din instagram (#monthlymakers) eller till din blogg där du presenterar din tolkning. Den sista varje månad sammanställs bidragen i ett inlägg hos den som är värd för månaden. 
 
Och vi som håller på med detta spektakel  är: BeataEmelieAnnaMariaAgnesMikaelaAnnikaJessJessicaBeatriceAlicia
Sandra och så lilla jag!
 
 
 
Tjing!
 
 
 
Translation: This months creation in the project Monthly Makers. A neckless in glass.

Monthly Makers adventskalender: lakritskola

 
monthlymakerskola
 
Då var det dags för min nästa lucka här i Monthly Makers adventskalender. Och jag har gjort lakritskola. Älskar lakrits och choklad så varför inte göra en kombo liksom? Dock blev inte jag helt nöjd med min sats men de blev i alla fall goda. 
 
monthlykola2
 
Det du behöver:
 
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap 
2 msk kakao
1 påse turkisk peppar
2 tsk smör 
200 g 70% choklad
flingsalt
 
monthlykola3
 
Det en börjar med är att mortla den turkiska pepparn. Dock äger jag ingen mortel så då fick jag ta det näst bästa: hammaren! (jag la godiset i en påse på golvet och hammrade)
 
monthlykola4
 
Blanda sedan ihop grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en gryta. 
 
monthlykola5
 
Koka upp under omrörning. 
 
monthlykola6
 
Låt smeten koka på medelstark värme utan lock tills den klarar ett kulprov (när en kan forma en kula av smeten i kallt vatten). Rör om då och då i processen.
 
Det var här jag misslyckades. Jag kokade för kort tid och trodde att smeten var helt klar, men icke. 
 
monthlykola7
 
När smeten är klar är det dags att lägga i två smörklickar.
 
monthlykola8
 
Häll smeten i en form, ca 20x25 cm, som är klädd i bakplåtspapper. Eller gör som jag. Ta tre stycken som var ca 10x20 cm. Ställ sedan kolan kallt för att svalna. 
 
monthlykola9
 
Värm chokladen i ett vattenbad och låt den svalna i rumstemperatur. 
 
monthlykola10
 
När smeten är stel är det bara att ta ur den ur formen och dela den i önskad storlek. Doppa sedan kolabitarna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper eller ett galler och strö på lite flingsalt innan chokladen stelnar. 
 
monthlykola11
 
Förutom att jag tror att jag kokade min kola för kort tid så blev chokladen nästa misslyckande. Eftersom kolan smälte ut så fort jag doppade den i chokladen (för varm choklad, glöm ej att låta svalna) så försökte jag att bara lägga den uppepå. 
 
monthlykola12
 
Först blev det snyggt men när allt stelnat hade kolan runnit ut och chokladen var stel och konstigt formad. Jag har gjort snyggare kolor i mina dar. Men huvudsaken tycker jag är att de är goda. 
 
monthlykola16
 
Och minsann var de det. Himmelskt med den blandningen. Och det bästa med saker en kan äta är ju faktiskt att det inte behöver se så himla snyggt ut. Så nu måste ni alla prova på detta recept! Lova!
 
 
 
 
Har du helt missat vad detta är? Och får du inte nog av kreativitet och skapande? Som slutspurt på ett inspirerande år presenterar vi Monthly Makers adventskalender 2015, med ett unikt DIY-projekt per dag från första advent och fram till jul! Skapa med oss under hela december! 


Har du provat att följa någon av våra instruktioner, eller har du ett eget DIY-projekt, recept eller kul tips du vill dela med dig av? Kommentera med en länk eller maila [email protected] - vi lyfter några favoriter på Facebooksidan och i våra bloggar!

Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier och följ oss på Facebook för att hänga med i lucköppningen!

Imorgon är det Anna Marías tur att öppna en ny lucka. Och om du missade förra bidraget skapade Jessica broscher formade som horn. 

 
Tjing och lycklig bakning!
 
 
 
Translation: A Christmas DIY to make liquorice toffee with Monthly Makers Christmas calendar.

Paris, c'est tout

 
 
montmartre1
 
Dags för del två i min och Olivers Paris-resa. Tänkt att tiden går så fort. Det är redan mer än en månad sen vi vandrade längs gatorna i en av världens vackraste städer. Den tredje dagen började med frukost (crêpes, vad annars?) och sen en promenad längs Seine. 
 
montmartre2
 
montmartre3
 
montmartre4
 
Vi letade oss fram mot Champs-Élysées och hittade denna vackra, prunkande lilla vrå vid Petite Palais. 
 
montmartre5
 
Jag tyckte att jag matchade in ganska bra i de höstiga tonerna.
 
montmartre6
 
montmartre7
 
montmartre8
 
Av en slump lyckades vi hitta Ladurée och bestämde oss för att köpa varsin Macaron. Nomnom!
 
montmartre9
 
Sen fortsatte vi dagen mot Montmartre och Sacré-Cœur.
 
montmartre10
 
montmartre11
 
montmartre12
 
Upp för höjderna mot toppen och den här utsikten! Här kan man bo minsann! 
 
montmartre13
 
montmartre14
 
Och såhär nöjd var jag över att vara i Paris. Det var 17 grader och en kunde gå helt utan jacka. Hade precis nyfärgat hår, så numera är jag lite mindre rosa och lite mer brunett.  
 
montmartre15
 
Vackra Sacré-Cœur!
 
montmartre16
 
Min fina bae!
 
montmartre17
 
Såklart någon måste showa. En superduktig fotbollsfantast som kickade och rullade bollen utan att tappa den hur länge som helst. 
 
montmartre18
 
Efter att ha vilat lite vandrade vi vidare i solen och hittade ett härligt litet bageri som sålde pizzabullar som vi smaskade i oss i en trappa med varsin Cola i handen. 
 
montmartre19
 
montmartre20
 
Lite längre söderut i Montmartre hittade vi Moulin Rouge såklart. Mys att äntligen ha sett det. Men visst hade en velat gå på en show. 
 
Efter denna dag orkade vi inte så mycket utan vilade hemma med pizza och film (Amélie från Montmartre of course). Mer bilder på den återstående tiden kommer en annan dag. 
 
Denna kärlekens stad. Tänk vad det betyder mycket nu, efter allt som hänt, att få vara en del av denna fantastiska stad. Vad jag har varit förkrossad men samtidigt tacksam. Det kunde varit vi. Men nu blev det inte så. Så därför vill jag dela mina minnen med er. 
 
Au revoir!
 
 
 
 
Translation: Me an my bae's trip to Paris, part two. 

Monthly Makers adventskalender: julgranskulor i spets

 
monthlyjul12
 
Nu har det blivit dags för mig att visa en lucka i vår adventskalender. Det blev dessa julgranskulor i spets. Ni som känner mig vet ju att jag älskar spets så detta var ett måste. Plus att det är superenkelt att göra dessa. 
 
 
monthlyjul2
 
Det som behövs är:
Små spetsdukar, gärna lite tunnare
Ballonger
Socker
Vatten
Nål och tråd 
Snöre 
 
 
Såhär gör du:
 
monthlyjul1
Börja med att koka upp vatten och socker. Lika mängd vatten som socker. Detta kallas sockerlag och det är det som jag använt till många av mina andra spetsprojekt.  
 
monthlyjul3
Doppa spetsdukarna och låt de ligga en stund så att sockerlagen riktigt får sjunka in i dem.  
 
monthlyjul4
Här kan en göra på två olika sätt. Antingen blåser du upp ballongerna först och syr ihop två spetsdukar runt om eller så syr du ihop dem först och blåser upp ballongen efteråt.
 
Denna del är sjukt kladdig. Jag brukar krama ur dukarna rätt ordentligt för att sedan forma dem runt ballongen. Jag sydde runt ballongen (här får en akta sig för nålen kan lätt ta hål på ballongen). Vissa kulor lät jag va så som jag gjorde dem från början. Andra tog jag sönder ballongen som var i för att sedan blåsa upp en ny som gjorde kulan rundare. Här får en prova sig fram. 
 
Om ni undrar varför bilder saknas så var händerna alldeles för kladdiga för att kunna knäppa en enda bild. Och undrar ni hur jag sydde så kan jag tala om att det var huller om buller och lite efter behag.
 
monthlyjul5
Efter allt detta är det bara att låta dem torka tills de blir stela. För mig tog det cirka ett dygn men vissa var lite segare på att torka. Sen är det bara att ta hål på ballongen.
 
monthlyjul6
Det sista steget är att fästa valfritt snöre i för att kunna hänga upp dem i granen. Och varför inte pimpa dem med lite glitter om en så vill!  
 
monthlyjul8
Några av mina nya julkulor hängde jag i fönstret. Där hänger de och påminner om snöbollar. 
 
monthlyjul11
Och varför inte hänga dem i granen? 
 
Lite närmre jul ska jag nog pimpa dem med mer glitter och hänga upp i den stora riktiga granen. Tänk så fint ändå att få ha lite hemmagjort bland grenarna. 
 
 
 
 
 
Har du helt missat vad detta är? Och får du inte nog av kreativitet och skapande? Som slutspurt på ett inspirerande år presenterar vi Monthly Makers adventskalender 2015, med ett unikt DIY-projekt per dag från första advent och fram till jul! Skapa med oss under hela december! 
 
Har du provat att följa någon av våra instruktioner, eller har du ett eget DIY-projekt, recept eller kul tips du vill dela med dig av? Kommentera med en länk eller maila [email protected] - vi lyfter några favoriter på Facebooksidan och i våra bloggar!
 
Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier och följ oss på Facebook för att hänga med i lucköppningen! 
 
Imorgon är det Annica som ska öppna en ny lucka. Och om du missade förra bidraget var det Beata som skapade fina kreationer att sätta på paketen i jul.
 
 
 
PS: Igår var det temasläpp för månadens tema hos Alicia. Gå in och kika och inspireras av hennes tidigare projekt på temat. 
 
 
 
 
Translation: A Christmas DIY to make Christmas decorations in lace with Monthly Makers Christmas calendar.